Ivan Korčok, minister ZVaEZ SR. PHOTO: ©European Union 2020

Minister Korčok v Izraeli: Slovenská diplomacia chce aktívne prispieť k deeskalácii konfliktu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok rokoval vo štvrtok 20. mája v Izraeli s premiérom Benjaminom Netanjahuom a ministrom zahraničných vecí Izraela Gabrielom Aškenazim o aktuálnej bezpečnostnej situácii v Izraeli a v pásme Gazy.

„Moje stretnutie s ministrom zahraničných vecí považujem za dôležité práve v situácii, kedy je Izrael vystavený intenzívnym útokom radikálneho hnutia Hamas a na oboch stranách sa zvyšujú počty nevinných obetí konfliktu. Práve v takýchto napätých a vyhrotených situáciách si uvedomujem dôležitosť diplomacie a vzájomnej komunikácie. V nadväznosti na ostatnú výzvu ministrov zahraničných vecí EÚ na deeskaláciu situácie mi záleží na tom, aby slovenská diplomacia bola aktívna a týmito rokovaniami v Izraeli prispela k zastaveniu násilností, zabezpečeniu ochrany civilistov a umožneniu dodávok humanitárnej pomoci do najviac zasiahnutých oblastí,“ uviedol minister Korčok.

Šéf slovenskej diplomacie využil rozhovory v Tel Avive na tlmočenie podpory práva Izraela na sebaobranu a zaručenie bezpečnosti svojich občanov. Zároveň apeloval na zdržanlivosť a primeranosť pri používaní sily s ohľadom na bezpečnosť civilného obyvateľstva. „Som rád, že Slovensko je súčasťou intenzívneho medzinárodného diplomatického úsilia, keďže dnes paralelne so mnou v Izraeli rokovali aj nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas a český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek,“ vyhlásil minister I. Korčok.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

„Rovnako sme podrobne hovorili o perspektívach mierového riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktorý sa dlhodobo nachádza v patovej situácii. Trvalý mier a udržateľné riešenie je možné dosiahnuť len na základe rokovaní vedúcich k dvojštátnemu usporiadaniu v súlade s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN a na základe medzinárodne odsúhlasených parametrov,“ uviedol minister Korčok.

„Jedným z kľúčových predpokladov obnovenia rokovaní je vysporiadanie sa nielen s militantným pôsobením Hamasu, ale aj urýchlené uskutočnenie volieb do orgánov palestínskej samosprávy, ktoré sa nekonali už 15 rokov,“ dodal I. Korčok.

„S cieľom získať komplexný pohľad na dianie, som požiadal o stretnutie v Ramalláhu s mojím palestínskym rezortným partnerom Rijádom al-Malkím, potvrdzujem môj záujem o rokovania s predstaviteľmi Palestínskej samosprávy s cieľom deeskalácie konfliktu, obnovenia politického dialógu a naplnenia túžby obyvateľov Izraela a Palestíny žiť v mieri a bezpečnosti,“ uviedol minister Korčok.

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie v súvislosti s jeho víkendovým útokom na …

Consent choices