čína
PHOTO: © European Union- EP.

Peking vzdoruje požiadavke EÚ na zrušenie sankcií

Čína v piatok odmietla požiadavku Európskeho parlamentu na zrušenie sankcií proti zákonodarcom Európskej únie. Hovorca ministerstva zahraničia Čao Li-ťien uviedol, že sankcie sú oprávnené, a požaduje, aby európska strana „okamžite prestala zasahovať do vnútorných záležitostí Číny a upustila od svojho konfrontačného prístupu“.

„Neprimerané sankcie uvalené EÚ viedli k ťažkostiam vo vzťahoch medzi Čínou a EÚ. To je to, čo Čína nechce vidieť a zodpovednosť neleží na čínskej strane,“ uviedol Čao na brífingu.

Európsky parlament vo štvrtok varoval Čínu, že neratifikuje dlhoočakávanú dohodu o obchodných investíciách, pokiaľ zostanú v platnosti sankcie proti zákonodarcom Európskej únie.

Čína uvalila sankcie po tom, čo EÚ, Británia, Kanada a USA zaviedli koordinované sankcie proti čínskym predstaviteľom pre porušovanie ľudských práv v regióne Sin-ťiang. Na sankčnom zozname Číny sa nachádza päť členov Európskeho parlamentu – Reinhard Bütikofer, Michael Gahler, Raphaël Glucksmann, Ilhan Kjučjuk a Slovenka Miriam Lexmann.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices