Ján Budaj, minister životného prostredia SRT. PHOTO: Facebook Zastúpenia EK na Slovensku

BUDAJ: Neustály úbytok rastlinných a živočíšnych druhov zvyšuje riziko výskytu pandémií

BRATISLAVA 22. mája (SITA) – Neustály úbytok rastlinných a živočíšnych druhov zvyšuje riziko výskytu pandémií. Pri príležitosti Medzinárodného dňa biodiverzity, teda biologickej rozmanitosti, to uviedol minister životného prostredia Ján Budaj. V tlačovej správe o tom informoval Michal Cákoci z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR). Podľa šéfa envirorezortu úbytok rastlín a živočíchov zvyšuje šancu prenosu takzvaných zoovírusov zo zvieraťa na človeka.

Budaj preto apeluje na ľudí, aby prehodnotili vzťah k prírode a starostlivosti o životné prostredie. Poškodzovanie ekoystémov má totiž závažné dopady na kvalitu života všetkých organizmov. Ochrana biodiverzity a adaptácia na zmenu klímy preto predstavujú dva piliere slovenského plánu obnovy, v ktorom je na ochranu biodiverzity vyčlenených 159 miliónov eur.

„V boji za zachovanie biodiverzity musíme zintenzívniť naše úsilie a presadzovať ambicióznejšie ciele, pretože nemáme k dispozícii na život žiadnu inú planétu. Vyzývam všetkých občanov, aby sa pri turistike, návšteve národných parkov, alebo len obyčajných potulkách prírodou, správali zodpovedne a ohľaduplne. Prežitie flóry a fauny je aj naším prežitím,“ zdôraznil minister Ján Budaj.

V máji 2020 Európska komisia (EK) predložila novú, ambicióznejšiu stratégiu v oblasti biodiverzity do roku 2030. Jej cieľom je odvrátiť kolaps ekosystémov a zabrániť ďalšej strate rastlinných a živočíšnych druhov. EK ju plánuje predstaviť na konferencii zmluvných strán Dohovoru OSN o biologickej diverzite v čínskom Kunmingu. Na podujatí sa očakáva aj schválenie globálneho biodiverzitného rámca po roku 2020. Tieto dokumenty budú tvoriť základ novej biodiverzitnej stratégie a akčného plánu pre Slovensku do roku 2030. Medzinárodný deň biodiverzity každoročne pripadá na 22. mája po tom, ako bol 22. mája 1992 prijatý text Dohovoru o biologickej diverzite.

Viac..  Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

„Pestrosť druhov, čiže biodiverzita je zásadným predpokladom správneho fungovania ekosystémov. Je zároveň najlepšou cestou ako sa adaptovať na zmeny klímy, preto je európska stratégia na ochranu biodiverzity integrálnou súčasťou európskej zelenej dohody,“ povedal pre EuropskeNoviny.sk vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

O red

Odporúčame pozrieť

polnohospodarstvo

Komisia investuje 90 miliónov eur na 17 nových projektov na podporu zdravej pôdy

Európska komisia investuje 90 miliónov EUR do 17 nových výskumných projektov, ktoré prispejú k misii EÚ: …

Consent choices