bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Vladimír Bilčík: Odovzdal som cenu najväčšiemu politickému šikanátorovi v Európe

Bolo mi veľkou cťou ako porotcovi v celoeurópskej súťaži včera večer oceniť najväčšieho európskeho šikanátora Jaroslawa Kaczynského v kategórii politikov. Kaczynski, jeho strana Právo a spravodlivosť a ďalšie štátne orgány v Poľsku podali viac ako 50 žalôb na mienkotvorný denník Gazeta Wyborcza a jeho novinárov.

Okrem toho Kaczynski zažaloval rešpektovaného poľského profesora práva Wojciecha Sadurského za ohováranie, pretože kritizoval stranu Právo a spravodlivosť na Twitteri. Cenu som venoval priamo jemu, pretože doteraz zažíva súdne ťahanice.
Táto satirická súťaž mala za cieľ upozorniť na fenomén šikanóznych žalôb a podporiť európske riešenie, ktoré im v budúcnosti zabráni.

Takým riešením je ich okamžité odmietnutie v prípade ich zjavnej neopodstatnenosti, aby nedošlo k zbytočným výdavkom a ťahaniciam po súdoch pre aktivistov, novinárov či whistleblowerov, ktorí zastupujú verejný záujem. Aj na Slovensku sú problémom šikanózne žaloby mocných, ktoré majú za cieľ umlčať aktivistov, verejnosť či novinárov – sú známe žaloby Penty na Denník N alebo žaloby Štefana Harabina na novinára a komentátora Mariána Leška.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices