Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska únia zvažuje ďalšie sankcie voči Bielorusku. Leyenová vyzvala na okamžité prepustenie Protaseviča

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová potvrdila, že sa zvažujú ďalšie sankcie voči Bielorusku. Presné sankcie však neuviedla, ale budú sa vzťahovať na jednotlivcov zapojených do tohto únosu, podniky, ktoré financujú Lukašenkov režim, ale aj na sektor leteckej dopravy.

„Budeme naďalej vyvíjať tlak na režim, kým nebude rešpektovať slobodu názoru a médií,“ uviedla Leyenová. Predsedníčka Európskej komisie na Twitteri tiež informovala, že pre Bielorusko je pripravený ekonomický a investičný balík v hodnote 3 miliárd eur, keď sa Bielorusko stane demokraciou.

Cestujúci na palube lietadla spoločnosti Ryanair smerujúceho z gréckych Atén do litovského Vilniusu, ktoré bolo v nedeľu nútené pristáť v bieloruskom Minsku, opísali paniku, keď stroj bez vysvetlenia zmenil kurz.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Na palube letu FR4978 bol aj 26-ročný exilový bieloruský novinár a aktivista Roman Protasevič, ktorého po pristátí zatkli. Podľa svedkov bol vystrašený a ďalším pasažierom povedal, že by mohol čeliť trestu smrti. Podľa viacerých cestujúcich Protasevič policajtom okamžite predložil pas, ktorý mu následne podľa všetkého skonfiškovali.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices