Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

Vakcíny Pfizer a AstraZeneca sú účinné proti indickému variantu

Vakcíny proti koronavírusu od konzorcia Pfizer-BioNTech a spoločnosti AstraZeneca sú po podaní dvoch dávok vysoko účinné proti takzvanému indickému variantu vírusu. Vyplýva to zo štúdie anglického úradu Public Health England (PHE), podľa ktorej dve dávky oboch vakcín poskytujú podobnú ochranu proti symptomatickému ochoreniu COVID-19 z variantu, ktorý po prvý raz identifikovali v Indii, ako v prípade takzvaného britského variantu. Podľa zistení PHE tiež budú vakcíny pravdepodobne ešte účinnejšie pri prevencii hospitalizácie a úmrtí, zatiaľ však na konkrétnejší odhad odborníci nemajú dostatok dát, informuje spravodajský portál BBC.

Vakcína Pfizer bola dva týždne po druhej dávke účinná pri zastavení symptomatického ochorenia z indického variantu na 88 percent a očkovacia látka od AstraZeneca na 60 percent. Pre porovnanie, pri britskom variante to bolo 93 percent a 66 percent. Po prvej dávke bola však účinnosť proti indickému variantu u oboch vakcín len 33 percent, čo je značne menej ako 50 percent pri britskom variante.

Public Health England uvádza, že rozdiely v účinnosti medzi vakcínami po dvoch dávkach možno vysvetliť tým, že druhé dávky látky AstraZeneca začali podávať neskôr ako tej od Pfizeru, keďže ju schválili neskôr. Ďalšie dáta ukazujú, že vakcíne AstraZeneca trvá dosiahnutie maximálnej účinnosti dlhšie, tvrdí PHE.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

V rámci štúdie, ktorá trvala od 5. apríla do 16. mája, skúmali 12 675 sekvenovaných vzoriek všetkých vekových skupín. Len 1 054 z nich predstavovalo indický variant, známy ako B.1.617.2.

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock uviedol, že po zisteniach štúdie je viac presvedčený o tom, že je vláda na dobrej ceste k poslednému štádiu uvoľňovania opatrení v Anglicku naplánovanému na 21. júna. Dáta podľa neho ukazujú, že nechať sa zaočkovať oboma dávkami je „absolútne nevyhnutné“.

O mam

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices