PHOTO: © European Union

Žiadne únijné lietadlo nad Bieloruskom, žiadne bieloruské v Únii. Lídri dvadsaťsedmičky sa zhodli na sankciách voči Lukašenkovmu Bielorusku

Predsedovia členských štátov Európskej únie sa zhodli na sankciách voči Bielorusku. Sankcie sú reakciou na nedeľné Minskom vynútené pristátie civilného letu. Medzi sankciami je tiež zákaz bieloruským aerolinkám, aby preleteli, pristáli na území Európskej únie.

Európska rada tiež požaduje okamžité prepustenie Ramana Pratasevicha a Sofie Sapegovej a zabezpečenie ich slobody pohybu. Roman Protasevič je exilový bieloruský novinár a aktivista, ktorého po vynútenom pristátí civilného letu zatkli. Podľa svedkov bol vystrašený a ďalším pasažierom povedal, že by mohol čeliť trestu smrti. Podľa viacerých cestujúcich Protasevič policajtom okamžite predložil pas, ktorý mu následne podľa všetkého skonfiškovali.

Európsky samit tiež vyzval všetky v EÚ sídlacie aerolinky, aby sa vyhýbali preletom cez Bielorusko. Členské štáty majú tiež za úlohu prijať nutné opatrenia k zákazu preletov vzdušného priestoru EU bieloruskými aerolinkami. Štáty majú tiež zabrániť pristáť na letiskách v EÚ letom spoločnosti Belavia.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Samit tiež požaduje Medzinárodnú organizáciu civilného letectva ,aby urýchlene vyšetrila „tento bezprecedentný a neprijateľný incident.“ Európska rada tiež vyjadrila solidaritu s Lotyšskom po neoprávnenom vyhostení lotyšských diplomatov Bieloruskom.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices