Pedro Sanchez, španielsky premiér. PHOTO: © European Union

Madrid ponúkol Maroku, že bude hájiť jeho záujmy na pôde Európskej únie

Španielsky premiér Pedro Sánchez vyhlásil, že Madrid je spojencom Maroka a bude hájiť záujmy oboch štátov na pôde Európskej únie. Tieto slová vyriekol po tom, ako bilaterálne vzťahy týchto krajín v ostatnom období oslabili na najnižšiu úroveň v priebehu desaťročí pre problematiku migrácie a otázky týkajúce sa Západnej Sahary.

Španielsko nedávno poskytlo lekárske ošetrenie lídrovi Západnej Sahary Brahimovi Ghalimu, ktorý vedie boje za nezávislosť od Maroka. To v 70. rokoch minulého storočia anektovalo uvedené územie. Marockých predstaviteľov tento krok Španielska pobúril a následne odvolali svojho veľvyslanca v Madride.

„V Európskej únii neexistuje lepší alebo väčší spojenec ako Španielsko, ktorý by hájil strategické záujmy dôležité pre Maroko a potrebné pre Európsku úniu,“ uviedol Sánchez v pondelok v Bruseli pred samitom lídrov EÚ.

Nedávne diplomatické hašterenie malo za následok príchod najmenej ôsmich tisícok migrantov do španielskej severoafrickej enklávy Ceuta. Väčšinu dospelých vrátili naspäť do Maroka, ale minimálne 800 maloletých bez sprievodu naďalej zostáva vo vládnych a charitatívnych zariadeniach v Ceute. Sánchez taktiež poznamenal, že Španielsko sa bude usilovať o dobré vzťahy s Marokom, pokiaľ budú založené na „dôvere a rešpekte k hraniciam Európy“.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Marocké úrady zároveň vyzvali španielsku vládu, aby zabezpečila, že spomenutý Ghali, zakladateľ a súčasný šéf oslobodzovacieho národného frontu Polisario v Západnej Sahare, bude čeliť španielskym justičným orgánom pre možnú genocídu a ďalšie zločiny, z ktorých ho obviňuje Maroko.

Ghali sa momentálne zotavuje z ochorenia COVID-19 v nemocnici na severe Španielska, kam pricestoval pod iným menom a s alžírskym pasom. Španielsko tvrdí, že má právo poskytnúť Ghalimu humanitárnu pomoc.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices