rada
PHOTO: © European Union

VYSVETĽUJEME: Aké výsledky priniesol európsky samit? Témou bolo Bielorusko, zahraničná politika i zmena klímy

Lídri európskej dvadsaťsedmičky sa v Bruseli stretli na dvojdňovom samite, kde sa preberala aktuálna epidemiologická situácia, zmena klímy, zahraničnopolitické otázky, ale aj sankcie voči Bielorusku.

Vo vyhlásení uviedli, že tempo očkovania sa v celej EÚ zrýchlilo a malo by sa udržať, pričom so zlepšením celkovej epidemiologickej situácie to umožní postupne opäť otvárať naše spoločnosti. Podľa Rady, pokiaľ ide o vznik a šírenie variantov, zásadný význam bude mať prebiehajúca práca na zintenzívnení výroby vakcín a zabezpečení dostatočných dodávok v rámci celej EÚ.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Európska rada tiež víta dosiahnutú dohodu o digitálnom COVID certifikáte EÚ a vyzýva na jej urýchlenú implementáciu. Vyzýva tiež, aby sa v záujme uľahčenia voľného pohybu v EÚ ako ďalší krok do polovice júna zrevidovalo odporúčanie Rady o cestovaní v rámci EÚ.

Lídri sa tiež zhodli, že je dôležité o zabezpečenie globálneho spravodlivého prístupu k vakcínam proti ochoreniu COVID- 19 a v tejto súvislosti podporujú vedúcu úlohu nástroja COVAX, pričom do konca roka by chceli darovať aspoň 100 miliónov dávok chudobnejším krajinám.

Sankcie voči Bielorusku

Európska rada sa zhodla na sankciách voči Lukašenkovmu Bielorusku. Európsky samit tiež vyzval všetky v EÚ sídlacie aerolinky, aby sa vyhýbali preletom cez Bielorusko. Členské štáty majú za úlohu prijať nutné opatrenia k zákazu preletov nad vzdušným priestorom EU bieloruskými aerolinkami. Štáty majú zabrániť pristátiu na letiskách v EÚ letom spoločnosti Belavia.

Samit tiež požaduje Medzinárodnú organizáciu civilného letectva ,aby urýchlene vyšetrila „tento bezprecedentný a neprijateľný incident.“ Európska rada vyjadrila solidaritu s Lotyšskom po neoprávnenom vyhostení lotyšských diplomatov Bieloruskom.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska rada tiež požaduje okamžité prepustenie Ramana Pratasevicha a Sofie Sapegovej a zabezpečenie ich slobody pohybu. Roman Protasevič je exilový bieloruský novinár a aktivista, ktorého po vynútenom pristátí civilného letu zatkli.

Rada tiež vyjadrila solidaritu s Lotyšskom v nadväznosti na vyhostenie lotyšských diplomatov Bieloruskom. Viac sa tejto téme venujeme TU.

PHOTO: © European Union

Zahraničná politika EÚ

Na samite lídrov sa tiež otvorila otázka vzťahov s Ruskom, kde Rada odsúdila „nezákonné, provokatívne a rozvratné činnosti Ruska namierené proti EÚ, jej členským štátom a iným krajinám.“Európska rada vyjadrila aj opätovnú solidaritu s Českou republikou a podporila jej reakciu, avšak ku koordinovanému vyhosteniu ruských diplomatov nedôjde.  Predsedovia štátov sa tiež zhodli na doterajších piatich zásadách, ktorými sa riadi politika EÚ voči Rusku.

Európska rada uviedla, že je pripravená zvážiť cielené opatrenia proti politickým a vojenským vedúcim predstaviteľom, ktorí zabraňujú prechodu v Mali.

Rada sa tiež zhodla v pokračovaní úsilia o zabezpečenie úplného vykonania dohôd, „a to aj keď ide o práva občanov EÚ, rybárstvo a rovnaké podmienky, a aby pri tom v celom pláne využila nástroje ustanovené v dohodách.“

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices