prokuratura
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európska prokuratúra začne fungovať 1. júna, bude chrániť rozpočet únie

Európska prokuratúra bude vyšetrovať a stíhať rôzne druhy podvodov a iných trestných činov, ktoré poškodzujú finančné záujmy EÚ.

Európska komisia v stredu oficiálne potvrdila, že od 1. júna začne fungovať Európska prokuratúra. Vôbec prvá takáto nadnárodná prokuratúra bude zodpovedná za vyšetrovanie a stíhanie trestných činov poškodzujúcich rozpočet Európskej únie.

„Európski prokurátori budú od 1. júna pod spoľahlivým vedením Laury Kövesiovej zasahovať proti zločincom a starať sa o to, aby sa pre korupciu či podvody nestratilo ani jediné euro,“ uviedla podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

Podľa Didiera Reyndersa, komisára pre spravodlivosť, sa vytvorením Európskej prokuratúry začína „nová etapa v histórii európskej integrácie“. „Európska prokuratúra bude sledovať vykonávanie programu NextGenerationEU a dôsledne dozerať na to, aby sa finančné prostriedky plne využívali na pomoc našim hospodárstvam pri zotavovaní sa z krízy,“ poznamenal 62-ročný Belgičan.

Európska prokuratúra bude vyšetrovať a stíhať rôzne druhy podvodov a iných trestných činov, ktoré poškodzujú finančné záujmy EÚ, predovšetkým podvody týkajúce sa výdavkov a príjmov, podvody súvisiace s DPH, ak sa budú týkať dvoch alebo viacerých členských štátov a hodnoty viac ako 10 miliónov eur, pranie špinavých peňazí z aktív pochádzajúcich zo sprenevery rozpočtu EÚ, aktívnu a pasívnu korupciu alebo spreneveru, ktoré ovplyvňujú finančné záujmy EÚ či účasť v zločineckej organizácii, ak je jej činnosť zameraná na páchanie trestných činov poškodzujúcich rozpočet EÚ.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

bilcik

Vladimír Bilčík: Najvyšší čas, aby Slovensko prestalo mať model prokuratúry vychádzajúci ešte zo sovietských čias

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Právny …

Consent choices