Foto: FB Orbán Viktor

Boris Johnson sa stretol s Viktorom Orbánom

Britský premiér Boris Johnson sa v piatok stretáva s jeho maďarským náprotivkom Viktorom Orbánom. Návšteva predsedu maďarskej vlády na Downing Street 10 si však vyžiadala kritiku.

Johnsonov úrad uviedol, že je to rutinné stretnutie s lídrom významného členského štátu Európskej únie (EÚ). „Spolupráca s Maďarskom je dôležitá pre prosperitu a bezpečnosť Spojeného kráľovstva,“ vyjadril sa premiérov hovorca Max Blain.

Zároveň však povedal, že Johnson nebude váhať s Orbánom, nacionalistom zastávajúcim protiimigračné postoje, ktorý zasiahol proti médiám aj slobode súdnictva, hovoriť o ľudských právach. „Vo všetkých otázkach ľudských práv sa nevyhýbame ich nastoleniu. Predseda vlády odsúdil tieto konkrétne komentáre, ktoré boli rozporuplné a nesprávne,“ uviedol Blain.

Johnson sa pravidelne zhovára s lídrami z EÚ, ale od začiatku pandémie mal relatívne málo osobných stretnutí. Naposledy sa tento mesiac stretol s írskym premiérom Micheálom Martinom.

Viac..  I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Hovorkyňa opozičnej Labouristickej strany pre zahraničné záležitosti Lisa Nandy sa vyjadrila, že Johnson by mal vzniesť námietky voči Orbánovým „opakovaným pokusom o oslabenie demokratických hodnôt“. „Čokoľvek iné ako rázne odmietnutie týchto činov sa rovná rozprestretiu červeného koberca,“ skonštatovala.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Orbán: Voľby v USA a do Európskeho parlamentu môžu priniesť mier do Európy

Predseda maďarskej vlády a predseda Fideszu Viktor Orbán sa domnieva, že tento rok môže nastať …

Consent choices