Foto: FB Orbán Viktor

Boris Johnson sa stretol s Viktorom Orbánom

Britský premiér Boris Johnson sa v piatok stretáva s jeho maďarským náprotivkom Viktorom Orbánom. Návšteva predsedu maďarskej vlády na Downing Street 10 si však vyžiadala kritiku.

Johnsonov úrad uviedol, že je to rutinné stretnutie s lídrom významného členského štátu Európskej únie (EÚ). „Spolupráca s Maďarskom je dôležitá pre prosperitu a bezpečnosť Spojeného kráľovstva,“ vyjadril sa premiérov hovorca Max Blain.

Zároveň však povedal, že Johnson nebude váhať s Orbánom, nacionalistom zastávajúcim protiimigračné postoje, ktorý zasiahol proti médiám aj slobode súdnictva, hovoriť o ľudských právach. „Vo všetkých otázkach ľudských práv sa nevyhýbame ich nastoleniu. Predseda vlády odsúdil tieto konkrétne komentáre, ktoré boli rozporuplné a nesprávne,“ uviedol Blain.

Johnson sa pravidelne zhovára s lídrami z EÚ, ale od začiatku pandémie mal relatívne málo osobných stretnutí. Naposledy sa tento mesiac stretol s írskym premiérom Micheálom Martinom.

Viac..  M. Beňová: Obmedzenie práva veta by viedlo k prehlbovaniu sporov medzi členskými štátmi

Hovorkyňa opozičnej Labouristickej strany pre zahraničné záležitosti Lisa Nandy sa vyjadrila, že Johnson by mal vzniesť námietky voči Orbánovým „opakovaným pokusom o oslabenie demokratických hodnôt“. „Čokoľvek iné ako rázne odmietnutie týchto činov sa rovná rozprestretiu červeného koberca,“ skonštatovala.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Orbán: Voľby v USA a do Európskeho parlamentu môžu priniesť mier do Európy

Predseda maďarskej vlády a predseda Fideszu Viktor Orbán sa domnieva, že tento rok môže nastať …

Consent choices