Ilustračné PHOTO Zdroj: © European Union

KORONAVÍRUS: Nárast nových prípadov v Británii zvyšuje obavy z tretej vlny

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v piatok vo Veľkej Británii dosiahol najvyššie číslo za takmer dva mesiace. Podľa vládnych údajov naprieč krajinou potvrdili ďalších 4 182 nových prípadov, čo je najvyššie číslo od 1. apríla. Celkový počet potvrdených prípadov za sedem dní sa tak vyšplhal na 20 765, čo predstavuje 24-percentný nárast oproti predchádzajúcemu týždňu. Vedci na základe nárastu konštatovali, že Británia je už v tretej vlne pandémie.

Britské regulačné úrady tiež v piatok oznámili povolenie používania jednodávkovej vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson. Pridala sa tak k už autorizovaným očkovacím látkam od firiem Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna.

Stalo sa tak v čase špekulácií, že by výskyt variantu koronavírusu, ktorý po prvý raz identifikovali v Indii, mohol viesť britskú vládu k odkladu plánovaného uvoľňovania ďalších reštrikcií v Anglicku.

Denné prírastky nakazených sú síce omnoho nižšie, ako počas vrcholu druhej vlny pandémie v polovici januára, keď dosahovali takmer 70-tisíc, no ich rast vyvoláva otázky v súvislosti s vládnym plánom zrušiť od 21. júna zostávajúce reštrikcie. Rozhodnutie o ďalšej fáze uvoľňovania by malo padnúť 14. júna.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Takzvaný indický variant je podľa predpokladov zodpovedný až za 75 % nových prípadov v Británii a je nákazlivejší, ako dosiaľ dominantný kmeň koronavírusu.

Kritici pritom z rozšírenia variantu vinia práve vládu, ktorá podľa nich postupovala príliš pomaly so zavedením najprísnejšej karantény pre všetkých ľudí prichádzajúcich z Indie.

Podľa vedcov nárast nie je prekvapením a predpokladajú, že rýchla vakcinačná kampaň pomôže poskytnúť krajine ochranu. I keď najzraniteľnejšie skupiny by mali mať vďaka vakcínam ochranu, panujú obavy o zatiaľ nezaočkovaných mladších dospelých, medzi ktorými by sa vírus mohol viac šíriť.

Do piatka dostalo aspoň jednu dávku vakcíny 58 % britskej populácie a okolo 35 % je už úplne zaočkovaných.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

brexit

EÚ a Británia sa dohodli na odklade colných pravidiel pre elektromobily

Európska únia (EÚ) a Veľká Británia sa dohodli, že výrobcom elektrických áut poskytnú čas do …

Consent choices