rybolov
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Brusel chce znížiť morský odpad pochádzajúci z rybárskeho výstroja

Európska komisia (EK) v pondelok zverejnila vykonávacie rozhodnutia o monitorovaní a nahlasovaní rybárskeho výstroja uvedeného na trh a zozbieraného odpadového rybárskeho výstroja. Usmernenia nadväzujú na pravidlá pre jednorazové plastové výrobky. Cieľom pravidiel je znížiť morský odpad pochádzajúci z jednorazových plastových výrobkov a rybárskeho výstroja a podporovať prechod na obehové hospodárstvo s inovačnými a udržateľnými obchodnými modelmi, výrobkami a materiálmi, uviedla bruselská komisia vo vyhlásení.

Na základe pravidiel EÚ z roku 2019 pre jednorazové plastové výrobky musia členské štáty do 3. júla tohto roku zabezpečiť, aby sa už určité jednorazové plastové výrobky neuvádzali na trh EÚ. Ide o vybrané výrobky, v prípade ktorých existujú na trhu cenovo dostupné alternatívy, ktoré neobsahujú plasty ako vatové tyčinky, príbory, taniere alebo slamky. Iné opatrenia platia pre ďalšie plastové výrobky, medzi nimi aj pre rybársky výstroj.

Vykonávacie rozhodnutie o monitorovaní a nahlasovaní rybárskeho výstroja uvedeného na trh a zozbieraného odpadového rybárskeho výstroja umožňuje členským štátom plniť si od roku 2022 povinnosť nahlasovať údaje o tom, aké typy rybárskeho výstroja obsahujúceho plasty sa uvádzajú na trh, ako aj o odpadovom rybárskom výstroji vylovenom z mora. Cieľom je podnietiť aktérov k tomu, aby sa na breh vyloďoval všetok rybársky výstroj a aby sa vďaka zapojeniu systémov rozšírenej zodpovednosti výrobcov zlepšilo zaobchádzanie s ním, uviedla ďalej komisia.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

Európska únia chystá revíziu rámcovej smernice o odpade so zameraním na textilný a potravinársky sektor. …

Consent choices