Ivan Korčok, minister ZVaEZ SR. PHOTO: ©European Union 2020

I. Korčok: Od samitu Aliancie očakávame potvrdenie pevného transatlantického spojenectva

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok dnes (1. júna 2021) rokoval s ministrami zahraničných vecí členských krajín NATO. Hlavnou témou ministerského zasadnutia bola príprava samitu NATO, ktorý sa skutoční 14. júna 2021 v Bruseli.

„Očakávania od blížiaceho sa samitu NATO sú jednoznačné. Lídri by mali vyslať silný odkaz k potvrdeniu pevného transatlantického spojenectva a pripravenosti NATO brániť členské krajiny a chrániť spoločné hodnoty a záujmy. K tomu potrebujeme predovšetkým politickú jednotu, ale rovnako tak aj nevyhnutné vojenské spôsobilosti. Samit NATO má priniesť pre našich občanov uistenie o tom, že Aliancia prijíma potrebné opatrenia vzhľadom na meniace sa bezpečnostné prostredie a je pripravená na nové riziká a hrozby,“ vyhlásil minister Ivan Korčok.

Od samitu NATO sa očakávajú rozhodnutia týkajúce sa procesov prispôsobovania sa Aliancie na bezpečnostné výzvy nasledujúceho desaťročia (NATO 2030). Výstupy zasadnutia lídrov majú reflektovať niekoľkomesačné diskusie spojencov ako posilniť politickú jednotu a konzultácie spojencov, aliančnú kľúčovú úlohu v oblasti odstrašenia a kolektívnej obrany, ale aj ako strategicky posilniť spoluprácu s partnerskými krajinami. Slovenskú republiku bude na nadchádzajúcom samite NATO zastupovať prezidentka Zuzana Čaputová.

Viac..  Europarlament prijal nové pravidlá transparentnosti pre politickú reklamu

Generálny tajomník NATO J. Stoltenberg predložil ambiciózny plán adaptácie Aliancie do roku 2030. Návrhy na zlepšenie pripravenosti NATO na meniace sa hrozby sa týkajú aj zvýšenia odolnosti voči hybridným aktivitám cudzích štátov, ako aj udržania technologickej prevahy, či zintenzívnením reakcie NATO na klimatické zmeny.

Ministri tiež diskutovali o aktuálnych strategických výzvach, najmä v dôsledku aktivít Ruska ohrozujúcich bezpečnosť spojencov alebo partnerov Aliancie. Spojenci vyjadrili silnú podporu Ukrajine a naopak odsúdili správanie režimu v Bielorusku. Prediskutovali aj správanie ďalších aktérov, ktorí podkopávajú stabilitu medzinárodného usporiadania, na ktorom je založená bezpečnosť spojencov vrátane Slovenskej republiky.

Po dnešnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí v rovnakom formáte rokovali aj ministri obrany členských krajín NATO.

O mam

Odporúčame pozrieť

Donald Tusk

K EÚ a transatlantickej spolupráci neexistuje alternatíva, uviedol Tusk v Paríži

K Európskej únii, transatlantickej spolupráci a NATO neexistuje alternatíva. Uviedol to poľský premiér Donald Tusk …

Consent choices