EU
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Brusel umožní členským štátom výnimky z rozpočtových pravidiel aj v budúcom roku

Takzvané maastrichtské kritériá EÚ predpisujú členským štátom povinnosť držať svoje verejné dlhy pod hranicou 60 percent hrubého domáceho produktu (HDP), pre rozpočtové schodky platí trojpercentný limit. Všeobecnú výnimku z pravidla zaviedla Európska komisia po prvý raz na začiatku pandémie v marci 2020.

Pravidlá Európskej únie (EÚ) upravujúce výšky rozpočtových deficitov a verejných dlhov členských štátov sa vzhľadom na ekonomické dopady koronavírusovej pandémie nebudú uplatňovať ani v budúcom rokom. Európska komisia to oznámila v stredu. Na základe najnovšej hospodárskej prognózy padlo rozhodnutie ponechať príslušnú výnimku v platnosti aj v roku 2022, uviedla komisia. Od roku 2023 by sa mali rozpočtové pravidlá podľa komisie pravdepodobne opäť uplatňovať.

Klauzulu o všeobecnej výnimke z pravidiel komisia po prvý raz aktivovala v marci 2020 na začiatku pandémie. Takzvané maastrichtské kritériá EÚ predpisujú členským štátom povinnosť držať svoje verejné dlhy pod hranicou 60 percent hrubého domáceho produktu. Pre rozpočtové schodky platí limit tri percentá. Výnimka umožňuje štátom zadlžiť sa nad stanovené hranice a tým podporiť svoje ekonomiky.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Štáty susediace s Ukrajinou žiadajú EÚ o predĺženie zákazu dovozu obilnín

Pätica krajín susediacich s Ukrajinou podpísala spoločné stanovisko, ktorým žiadajú predĺženie zákazu dovozu štyroch druhov …

Consent choices