simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

M. Šimečka: Koalícia chce ovládnuť štátnych úradníkov, napriek dlhodobým odporúčaniam EÚ

Europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka ostro kritizoval novelu zákona o štátnej službe, ktorú predložila skupina koaličných poslancov. „Snaha poslancov Pročka, Kuriaka, Kyselicu a ďalších dramaticky posilniť právomoci generálnych tajomníkov služobného úradu, tak aby mohli bez udania dôvodu odvolávať všetkých vedúcich úradníkov na ministerstvách, je škandalózna. Politizáciu štátnej správy nám v minulosti opakovane vyčítala aj Európska únia – dokonca nám hrozilo obmedzenie čerpania časti eurofondov. Dnes sme už ďalej, o to viac som sklamaný, že vládna koalícia sa chce k týmto zlým praktikám z minulosti vrátiť. Prípadné schválenie novely by na Slovensko v Európskej únii naozaj nevrhalo dobré svetlo,“ uviedol Šimečka, ktorý je viceprezidentom európskej frakcie liberálov Renew Europe.

Šimečka upozornil, že profesionálna a odpolitizovaná štátna správa patrí medzi základné piliere dobrého spravovania v EÚ. „Aj nedávne obsesívne útoky Igora Matoviča na riaditeľku ŠÚKL Zuzanu Baťovú, proti ktorým dokonca protestovali moji európski kolegovia, ukázali, ako je dôležité chrániť štátnych úradníkov pred ideologickými čistkami a osobnou pomstou politikov. Vládna koalícia sľubovala skoncovať s kultúrou našich ľudí, touto novelou ju však naopak posilňuje,“ pripomenul Šimečka.

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

„Nezávislosť štátnych úradníkov a ich kariérny rast či pokles na základe kvalifikácie a výkonu práce sú dôležité pre fungovanie demokracie a právneho štátu v členských krajinách EÚ, vrátane Slovenska. Koalícia by mala túto novelu stiahnuť. Kvalitné úradníčky a úradníci sa jednoducho nesmú obávať o svoje miesta len preto, ak sa znepáčia aktuálnemu politickému vedeniu,“ vyzval podpredseda progresívcov Šimečka.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií

Európska únia v utorok vyjadrila znepokojenie po tom, ako izraelský parlament schválil nový zákon oprávňujúci …

Consent choices