Photo: Hyundai

Moderné technológie prakticky denne posúvajú hranice možností

Stávajú sa súčasťou života 21. storočia a sú alfou a omegou rozvoja všetkých oblastí ekonomiky. Inteligentné riešenia, s ktorými sa stretávame prakticky na každom kroku, prekvapujú posúvaním hraníc. Prinášame niekoľko zaujímavých noviniek:

Hyundai Kona Electric si trúfol prekonať rekord
V rámci úspechu vízie elektromobility automobilky Hyundai Motor sa trom modelom Kona Electric zo sériovej výroby podarilo určiť rekord v dojazde elektrických vozidiel. Každé z nich malo byť schopné na jedno nabitie prekonať vzdialenosť 1 000 kilometrov. Plne elektrické subkompaktné SUV s prehľadom zvládli test označovaný aj ako hypermiling a na jedno nabitie dosiahli dojazd 1 018,7 km, 1 024,1 km a 1 026 km na skúšobnom okruhu v nemeckom Lausitzringu. Pri batérii s kapacitou 64 kWh znamená tento výsledok dosiahnutie ďalšieho rekordu, pretože spotreba vozidiel s hodnotami 6,28, 6,25 a 6,24 kWh na 100 km bola hlboko pod štandardnou hodnotou 14,7 kilowatthodín, ktorú vozidlám určil testovací cyklus WLTP.

Experiment s bezdrôtovým nabíjaním z dielne Reaultu
Rozsah a rýchlosť nabíjania patria medzi základné parametre elektrického vozidla. Bude to tak aj v budúcnosti? Odborníci totiž predpokladajú, že postupne stratia svoj význam. Na vývoji technológií pre dynamické bezdrôtové nabíjanie elektrických vozidiel sa významne angažuje aj Renault. Prvé testy s modelmi značky sa uskutočnili na špeciálnej trati v Satory. O čo išlo? Dve vozidlá Renault Kangoo Z.E. boli nabíjané pri rýchlosti 100 km/h na experimentálnej dráhe. Testy ukázali, že je to možné, aj keď auto ide rýchlosťou až 110 km za hodinu. Na švédskom ostrove Gotland sa má vybudovať trasa dlhá 1,6 km, ktorá umožní bezdrôtové nabíjanie počas jazdy. Poskytne elektrickú energiu pre autobusy a kamióny medzi letiskom a centrom hlavného mesta ostrova Visby.

Photo: Renault

Operátori sú zajedno: Zabudnite na 3G!
Mobilní operátori prechádzajú na technologicky vyspelejšiu 5G sieť. Aj na Slovensku sa trojica najväčších hráčov sústreďuje na tento cieľ. „Voľných frekvencií je nedostatok, logicky nastáva čas, kedy bude treba hľadať nové. Jednou z ciest je práve postupné vypínanie staršej siete. Výhodou je, že vypnuté frekvencie možno využiť na prechod na 5G,“ konštatuje hovorca Telekomu Pavel Ďurík. Operátor má 3G sieť rozšírenú pre 80 percent obyvateľov a kapacity pre plánované využitie 5G siete uvoľňuje najmä v hlavnom meste Slovenska.
Podobnú stratégiu prezentuje aj Orange, ktorého 3G sieť využíva až 95 percent populácie Slovenska. Navyše, úplne ju vypnúť nemôže, pretože má stále platnú zmluvu s operátorom 4-ka, ktorá nemá vlastnú dátovú sieť a využíva kapacity Orange. Postupne však bude 3G sieť utlmovať a získané kapacity tiež využije na 5G. Zmeny v súvislosti s prechodom na 5G chystá aj tretí operátor O2, ktorého staršiu sieť využíva 80 percent zákazníkov.

Cestovné lístky pohodlne a úplne bezpečne
Hopin je známy nielen svojím inovačným prístupom ako taxi aplikácia. Na trh už uviedol aj bezkontaktný systém nákupu cestovných lístkov vo verejnej doprave. V Trnavskej župe v spolupráci so SAD Dunajská Streda na trase Gabčíkovo – Šamorín – Bratislava môžu cestujúci využívať elektronický lístok uložený priamo v smartfóne. Aby bolo cestovanie pohodlnejšie aj pre tých, ktorí aplikáciu v mobile nemajú, terminály umožňujú bezkontaktnú platbu za cestovné lístky. Aplikácia navyše informuje o presnej polohe autobusu, vďaka čomu cestujúci vedia, či doprava nemešká alebo či už spoj odišiel.

Viac..  Michal Wiezik: Norma Euro7 je potrebná, ale treba ubrať plyn
Photo: Hopin

Magio GO rozšíril ponuku o desiatky staníc
Telekom ponúkol zmeny v rámci internetovej služby Magio Go, do ktorej pribudli nové kanály. Doteraz ich bolo okolo šesťdesiat. Ak zákazník využíva klasickú televíznu formu Magio cez optiku, telefónne linky či satelit, získa prístup k Magio Go v cene televíznej služby. Znamená to desiatky nových staníc, medzi ktorými nechýbajú CNN Prima News, VH1, MTV 80s, MTV 90s, Club MTV, MTV Hits, MTV, TV Barrandov, Barrandov Krimi, Prima Krimi, Prima Max, Travel XP, Prima Zoom, Seznam TV a mnohé ďalšie.

Hodinky Samsung merajú krvný tlak a EKG
Vysoký krvný tlak signalizuje ochorenia organizmu, v prípade zanedbania môže viesť k zlyhaniu srdca a iným kardiovaskulárnym diagnózam. Tým však možno predísť jednoduchou prevenciou: Tlak si možno zmerať aj prostredníctvom aplikácií, ktoré umožňujú monitoring v pohybe – napríklad počas aktivít fitnes a wellness. Smart hodinky Galaxy Watch3 a Galaxy Watch Active2 s aplikáciou Samsung Health Monitor vedia merať krvný tlak aj EKG. Dobrou správou je, že v nielen v Čechách ale aj u nás sú už tieto funkcie dostupné.

O Juraj Turis

Odporúčame pozrieť

EÚ uverejnila správu o bezpečnosti otvorenej rádiovej prístupovej siete 5G

Členské štáty EÚ uverejnili správu o kybernetickej bezpečnosti otvorenej RPS vypracovanú v spolupráci s Európskou komisiou …

Consent choices