Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. PHOTO: MZVaEZ SR

Ivan Korčok: Európska únia mešká s odpoveďami o tom, aká má byť jej budúcnosť

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok a štátny tajomník Martin Klus predstavili v pondelok (7. júna 2021) na tlačovej konferencii plánované aktivity rezortu diplomacie v rámci Konferencie o budúcnosti Európy na Slovensku. Ich vystúpenie nadviazalo na slávnostné otvorenie Konferencie na Slovensku tromi najvyššími ústavnými činiteľmi a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, ktoré sa konalo 9. mája na Deň Európy.

„Európska únia naozaj mešká s odpoveďami. Prísľubov a plánov zaznelo v posledných rokoch viacero, aj z Bratislavy počas slovenského predsedníctva EÚ tesne po brexite. Ale žiaden z plánov a zámerov sa v EÚ ani u nás doma nepodaril, nevyústil do spoločných aktivít,“ vyhlásil minister I. Korčok na adresu Konferencie.

Konferencia o budúcnosti Európy je celoeurópsky projekt, ktorý bude pokračovať až do jari 2022. Cieľom je čo najširšia verejná a odborná debata o aktuálnom stave Európskej únie, o silných a slabých stránkach, o očakávaniach, o návrhoch, nápadoch priamo od občanov. Podľa I. Korčoka je cieľom predovšetkým prispieť zo Slovenska do Európy naším hlasom o tom, akú predstavu majú naši občania o budúcnosti o EÚ. „Táto Konferencia je predovšetkým projektom pre občanov. Nemá to byť a ani nebude, tradičná debata, keď hovoria politici občanom, ako si veci predstavujú. Otáčame garde. Predovšetkým sa budeme navzájom počúvať a aj ja budem načúvať,“ vyhlásil minister I. Korčok.

Podľa šéfa rezortu diplomacie „bude úspech projektu priamo závisieť od miery zapojenia sa širokej verejnosti a odborníkov do Konferencie“. Minister I. Korčok zdôraznil, že je pripravený na akúkoľvek konštruktívnu diskusiu. „Pozývam všetkých. Aj kritikov. A možno predovšetkým kritikov. Teraz je príležitosť. Nebuďme povrchní. Buďme konkrétni a hovorme o tom, čo bude výhodné pre Slovensko. Nič nie je tabu. Môžeme hovoriť o všetkom, aj o tom, či chceme viac alebo menej kompetencii a to v akých oblastiach. Som pripravený na diskusiu so všetkými,“ poznamenal šéf slovenskej diplomacie. „Menej Bruselu? Poďme diskutovať, v čom to bude lepšie pre Slovensko. Viac suverenity naspäť členským krajinám? Prečo nie, no pri akých argumentoch, v ktorých oblastiach? Chceme návrat kompetencií, tak poďme o tom hovoriť. A konkrétne. A v čom naopak chceme viac spoločného rozhodovania a prečo to bude výhodné pre Slovensko? Opakujem. Nič nie je tabu, ani téma európskych inštitúcií, ako majú pracovať a prečo a čo nie je ich práca,“ vyhlásil minister I. Korčok.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Aktivity rezortu diplomacie sa v rámci Konferencie o budúcnosti Európy zamerajú na dva hlavné piliere, a to projekty #MYSMEEÚ určené pre širšiu verejnosť a expertné diskusie obnoveného Národného konventu o EÚ. „Na koniec leta pripravujeme interaktívnu roadshow po regiónoch Slovenska. Chystáme sa teda priamo za vami, aby ste nám povedali, ako Európsku úniu vnímate a akú ju skutočne chcete,“ uviedol štátny tajomník M. Klus.

Už dnes môžu občania vyjadriť svoj názor, a to vďaka viacjazyčnej digitálnej platforme Európskej komisie prístupnej na webovej stránke futureu.europa.eu. Rezort diplomacie považuje spätnú väzbu k akejkoľvek európskej téme od občanov za mimoriadne dôležitú. Aj na základe týchto vstupov vypracuje súbor národných odporúčaní, ktorý bude vstupom Slovenska do diskusie o budúcnosti Únie na európskej úrovni.

O mam

Odporúčame pozrieť

Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Lídri členských krajín EÚ sa vo štvrtok ráno vrátili do budovy Európskej rady v Bruseli, …

Consent choices