Zdroj: ÚVSR

Kolíková by bola rada, ak by sa Maďarsko a Poľsko pridali k projektu Európskej prokuratúry

Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) by bola rada, ak by sa Maďarsko a Poľsko pridali k projektu Európskej prokuratúry. Povedala to dnes po stretnutí s hlavnou európskou prokurátorkou Laurou Kövesi v Luxemburgu. Podľa šéfky rezortu spravodlivosti je tiež momentálne dôležité, aby všetky krajiny, ktoré sa rozhodli, že prispejú k projektu Európskej prokuratúry, nominovali svojich kandidátov na delegovaných európskych prokurátorov.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

„Som veľmi rada, že patríme k prvým krajinám, ktoré v plnosti obsadili európskych prokurátorov. Je to aj signálom toho, že Slovensko naozaj silne podporuje tento inštitút, a veríme tomu, že to môže naozaj pomôcť k stíhaniu tých, ktorí páchajú trestnú činnosť v rámci európskeho priestoru,“ uviedla Kolíková. Európska prokuratúra začala fungovať od júna 2021. Má právomoc vyšetrovať a stíhať trestné činy, ktoré poškodzujú rozpočet EÚ, ako sú napríklad podvody, korupcia, pranie špinavých peňazí a cezhraničné podvody s DPH.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

S nominovaním kandidátov meškalo Maďarsko a Poľsko. Kolíková zároveň informovala, že s Fínskom už došlo k dohode. „Verím, že v krátkom čase Európska prokuratúra ukáže, že je to dôležitý inštitút. Určite, keď bude prvá vec odsúdená, tak to bude príklad toho, ako to funguje,“ uzavrela.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices