Charles Michel PHOTO: © European Union

Predseda Európskej rady: Klesajúci trend vo vzťahoch medzi EÚ a Ruskom sa môže zmeniť, iba ak Rusko zastaví rušivé správanie

Predseda Európskej rady Charles Michel absolvoval v pondelok telefonát s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, počas ktorého prebrali rôzne témy, ako „rušivé ruské aktivity proti EÚ“, pričom Michel dodal, že EÚ bude naďalej postupovať podľa piatich hlavných zásad, ktorými sa riadi politika EÚ voči Rusku.

„Klesajúci trend vo vzťahoch medzi EÚ a Ruskom sa môže zmeniť, iba ak Rusko zastaví rušivé správanie,“ uviedol Michel na Twitteri.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Predseda Rady tiež zopakoval podporu EÚ nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc a zdôraznil podiel zodpovednosti Ruska na úplnom vykonávaní minských dohôd, uvádza sa v tlačovej správe.

Prezident Michel vyjadril pozíciu Európskej rady k vzťahom medzi EÚ a Ruskom a že vedúci predstavitelia EÚ vo svojich májových rokovaniach odsúdili nezákonné, provokatívne a rušivé ruské aktivity proti EÚ, jej členským štátom a ďalším.

Súčasný stav je neuspokojivý

Vladimir Putin zdôraznil, že hoci Rusko a Európska únia zostávajú významnými obchodnými a investičnými partnermi, súčasný stav vzťahov medzi Ruskom a EÚ nemožno považovať za uspokojivý. Bolo tiež poznamenané, že návrat k pragmatickej a úctivej spolupráci by bol v záujme oboch. Vzniesol sa vzájomný názor, že je dôležité zintenzívniť spoluprácu v konkrétnych oblastiach, ako je zdravotníctvo, klimatická agenda a urovnávanie regionálnych konfliktov.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

Témou telefonátu bolo aj Bielorusko, kde Michel zopakoval hodnotenie EÚ týkajúce sa núteného pristátia letu spoločnosti Ryanair bieloruskými orgánmi a informoval o sankciách uvalených Európskou úniou po incidente.

Pričom Putin uviedol, že pokiaľ ide o tlak Európskej únie na ďalšie sankcie, tak takýto prístup, ako každý pokus o zasahovanie do vnútorných záležitostí tohto suverénneho štátu, je kontraproduktívny.

Počas telefonátu sa diskutovalo aj o boji proti šíreniu koronavírusu, vrátane certifikácie ruskej vakcíny Sputnik V v Európskej únii a zabezpečenia podmienok pre vzájomné cestovanie pri dodržiavaní antipandemických obmedzení, avšak nevieme na čom sa predstavitelia zhodli.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices