lietadlo
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Vladimir Putin podpísal zákon o odstúpení od Zmluvy o otvorenom nebi

Ruský prezident Vladimir Putun v pondelok podpísal zákon o odstúpení krajiny od Zmluvy o otvorenom nebi, ktorá umožňuje vzájomné kontrolné lety nad vojenskými zariadeniami účastníckych štátov. Legislatívu schválili obe komory ruského parlamentu po tom, čo americkí predstavitelia minulý mesiac informovali Moskvu, že neobnovia účasť na dohode. Washington sa z paktu stiahol vlani v novembri. Bývalý prezident Donald Trump krok odôvodnil porušeniami dohody zo strany Ruska, čo Moskva popiera. Súčasný americký prezident Joe Biden v čase svojej kandidatúry Trumpovo rozhodnutie kritizoval ako „krátkozraké“.

Moskva signalizovala ochotu zvrátiť proces vystúpenia, pokiaľ sa k dohode z roku 1992 vrátia USA. Putinov podpis však spečatil rozhodnutie o odstúpení, ktoré nadobudne účinnosť za šesť mesiacov.

Viac..  Europoslanci: EÚ musí aktívne podporovať ruskú demokratickú opozíciu

Cieľom dohody bolo vybudovať dôveru medzi Ruskom a Západom, a to tak, že viac ako trom desiatkam signatárov umožnila vykonávať prieskumné lety nad ich územiami pre zber informácií o vojenských silách a aktivitách. Od nadobudnutia účinnosti v roku 2002 sa na základe zmluvy uskutočnilo viac ako 1 500 letov.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices