Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

M. Beňová: Covid pasy nesmú súčasnú situáciu s cestovaním ešte viac skomplikovať

Európsky parlament bude na dnešnom plenárnom zasadnutí hlasovať o dohode týkajúcej sa digitálneho európskeho osvedčenia pre COVID-19. Covid pas má v rámci začínajúcej sa letnej sezóny pomôcť cestovnému ruchu a prispieť tak k oživeniu európskej ekonomiky.

Osvedčenia by mali byť k dispozícii od prvého júla s platnosťou najviac 12 mesiacov. Ich vydávanie budú mať v kompetencii členské štáty, pričom budú môcť byť v digitálnej, ako aj v papierovej forme,“ priblížila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Zámerom je, aby boli harmonizované covid pasy použiteľné v celej Európskej únii.

Pri zavedení týchto osvedčení do praxe bude kľúčové, aby skutočne podporovali voľný pohyb v Únii a naopak nevytvárali nové bariéry, čím by súčasnú situáciu s cestovaním ešte viac skomplikovali,“ zdôraznila europoslankyňa. Na urýchlené spustenie vydávania covid pasov bude pre členské krajiny dôležitá aj efektívna podpora zo strany Európskej komisie.

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Osvedčenie by malo obsahovať informácie o očkovaní jeho držiteľa, prekonaní koronavírusu, či o platnom vykonanom teste s negatívnym výsledkom. „Dôležitá bude aj harmonizácia reštriktívnych opatrení v rámci jednotlivých štátov, tak aby boli aplikované len tie, ktoré sú nevyhnutné na zaistenie ochrany verejného zdravia,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ schválila vakcínu proti najnovšiemu variantu COVID-19

Európska komisia (EK) v piatok schválila upravenú vakcínu Comirnaty XBB.1.5 proti ochoreniu COVID-19. Tretia úprava …

Consent choices