hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: FB MH.

Martin Hojsík: Nový minister musí ukončiť chaos a začať chrániť včely a lesy

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala demisiu Jána Mičovského a do funkcie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vymenovala Samuela Vlčana. Europoslanec a podpredseda PS Martin Hojsík novému ministrovi k vymenovaniu zagratuloval a upozornil na akútne problémy, ktorým sa mal urgentne venovať, medzi nimi ochrane včiel či slovenských lesov.

Novému ministrovi gratulujem k vymenovaniu a chcem popriať veľa úspechov v novej funkcii. Na ministerstvo prichádza v krízovom čase a stoja pred ním veľké úlohy. Ministerstvo potrebuje prekonať fázu neystematického a chaotického riadenia a naplno pracovať na obsahových témach, od práce na reforme Spoločnej poľnohospodárskej politiky, cez potrebu ochrany lesov na európskej aj slovenskej úrovni,“ uviedol europoslanec a podpredseda PS Martin Hojsík.

Je niekoľko kľúčových oblastí, v ktorých potrebujeme rozhodnú aktivitu nového ministra. Prvou je celoeurópska legislatíva na ochranu pôdy, očakávam, od ministra nielen podporu, ale predovšetkým jej aktívne presadzovanie na európskej úrovni. Druhou zásadnou témou je podpora zníženia použávania nebezpečných pesticídov a jej presadenie do legislatívy (vychádzajúc z Európskej stratégie v oblasti biodiverzity do roku 2030, aj Stratégie „z farmy na stôl“), a podpora dostupnosti bezpečných alternatív,“ vysvetlil progresívny europoslanec Hojsík.

Treťou kľúčovou témou je ochrana včiel a opeľovačov. Ako autor európskej akcie na monitoring opeľovačov očakávam, že sa Slovensko preradí do skupiny s aktívnou ministerskou politikou a už nebude jednou z mála krajín s neexistujúcou monitorovacou schémou. Úbytok opeľovačov je alarmujúci a predstavuje priamu hrozbu pre potravinovú produkciu,“ doplnil Hojsík.

Viac..  Martin Hojsík: Obnova budov je súčasťou riešenia zníženia účtov za energie

Pred pár dňami sme oslávili Európsky deň národných parkov. Dávno nie je tajomstvom, že jeden z najväčších problémov našich národných parkov bol kompetenčný. Lesy, ktoré sa v nich nachádzajú spravujú viaceré štátne inštitúcie a záujmy tam presadzujú rôzne podnikateľské subjekty. Pozemky v 3. – 5. stupni ochrany by mali prejsť pod Štátnu ochranu prírody. Národné parky majú v prvom rade slúžiť ochrane prírody a divočiny, doteraz však často slúžili záujmovým skupinám, developerom, či na ťažbu dreva. Pripomeňme si, že napriek sľubom minister Mičovský odmietol previesť lesy v národných parkoch pod Ministerstvo životného prostredia, a na jeseň dokonca zmenil šéfa Lesov SR, kam sa vrátil zástupca spracovateľov dreva. Verím, že nový minister zaujme odlišný postoj a postaví sa na stranu ochrany lesov,“ uzavrel europoslanec a podpredseda PS Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

Napriek kritike EK schválila slovenská vláda zákaz dovozu niektorých komodít z Ukrajiny

Len krátko po tom, čo Európska komisia kritizovala Poľsko a Maďarsko za zákaz dovozu potravinárskych …

Consent choices