LUX Film
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsku filmovú cenu publika za rok 2021 získal film Kolektív

Cenu odovzdal režisérovi víťazného filmu v stredu napoludnie predseda Európskeho parlamentu David Sassoli. Stalo sa tak počas slávnostného plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu.

„Po období, ktorým sme práve prešli, rastie v ľuďoch potreba znovu sa stretávať, a to nielen v priestoroch určených na debatu, ale aj na miestach, ako sú kiná,“ vyhlásil predseda Parlamentu David Sassoli pred odovzdaním ceny. „Kultúra a kiná nie sú len vyjadrením našej kreativity a hospodárskej vitality, ale zdôrazňujú aj pluralizmus a životaschopnosť našej demokracie.“

Kolektív

Kolektív (pôvodný názov Colectiv) od rumunského režiséra Alexandera Nanaua je strhujúci dokument pomenovaný po nočnom klube v Bukurešti, kde tragický požiar v roku 2015 pripravil o život 27 mladých ľudí a 180 ľudí zranil. Film sleduje tím novinárov, ktorí vyšetrujú, prečo 37 obetí popálenín zomrelo v nemocniciach, hoci ich popáleniny neboli život ohrozujúce. Odkrývajú desivé rodinkárstvo a korupciu, ktoré stoja za úmrtiami, ale zároveň ukazujú, že odvážni a odhodlaní ľudia môžu skorumpované systémy zvrátiť. Film bol tento rok nominovaný na Oscara v kategóriách Najlepší zahraničný film a Najlepší dokumentárny film.

Režisér a producent Alexander Nanau počas preberania ceny vzdal poctu obetiam tragédie a ich rodinám, ktorí sa stále nedovolali spravodlivosti, ako aj nezávislým novinárom, ktorí pomohli odhaliť korupciu na najvyšších miestach. „Chceme bojovať proti korupcii v Európe a chceme slobodnú tlač,“ vyhlásil. „Spoločnosti sa neposúvajú dopredu, pokiaľ nemáme kultúru, vzdelávanie a slobodnú tlač. Je vašou povinnosťou podporovať našich občanov a regulovať výdavky na kultúru a vzdelávanie a chrániť žurnalistiku,“ povedal poslancom.

Na cenu boli nominované aj ďalšie dva filmy – Chľast od dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga a Corpus Christi od poľského režiséra Jana Komasu.

Viac..  Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

Prečítajte si si viac o všetkých troch nominovaných filmoch.

Konečné poradie filmov bolo určené kombináciou priemerného hodnotenia hlasovania verejnosti a poslancov (hlasy oboch skupín mali pri konečnom rozhodnutí váhu 50%). Filmy boli premietané zdarma na jar počas Filmových dní LUX a Týždňa európskeho publika vo všetkých krajinách. Premietanie prebehlo väčšinou online kvôli protipandemickým opatreniam. Diváci mohli filmy hodnotiť do 23. mája, poslanci mali čas do 8. júna.

Na Facebooku Ceny LUX si môžete pozrieť záznam utorkového webinára o slobode tlače v Európe a Európskej filmovej tvorbe po koronakríze.

Európska filmová cena publika LUX

V rámci Ceny publika LUX sa Parlament spojil s Európskou filmovou akadémiou v snahe osloviť čo najširšie publikum. Parlament podporuje európsku kinematografiu už od roku 2007 – filmom, ktoré sa dostanú do finále súťaže, zabezpečuje otitulkovanie v 24 jazykoch EÚ. Cena LUX si získala povesť výberom európskych koprodukcií, ktoré sa zaoberajú aktuálnymi politickými a sociálnymi otázkami a podnecujú diskusiu o našich hodnotách.

Partnermi ceny LUX sú aj Európska komisia a sieť kín Europa Cinemas.

O mam

Odporúčame pozrieť

Filmová cena publika LUX 2024: V Benátkach vyhlásili päticu finalistov

Filmy 20 000 druhov včiel, Karaoke blues, Na lodi Adamant, Sestry z dymovej sauny a …

Consent choices