benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

M. Beňová: Nájsť rovnováhu medzi sankciami a nepostihovaním bieloruskej verejnosti bude náročné

Plénum Európskeho parlamentu vo štvrtok hlasuje o uznesení ohľadom reakcie na nútené pristátie lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku a následné zatknutie novinára a jeho partnerky na jeho palube.

Doterajšiu reakciu Európskej únie a lídrov jej členských štátov v podobe označenia tohto činu za štátom podporovaný terorizmus a dohody na sankciách, vrátane toho, že sa Bielorusko stalo prakticky bezletovou zónou, považujem za rýchlu a dostatočne dôslednú,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová.

Nasledovať by mali cielené ekonomické a finančné sankcie na vybrané odvetvia bieloruského hospodárstva, ktoré obmedzia príjmy tamojšieho režimu. „Tie by mali byť správne cielené, pričom pozastavená musí byť aj akákoľvek európska investičná pomoc, z ktorej by bieloruská vláda mohla profitovať,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Problémom je, že všetky tieto reštrikcie nevyhnutne pocíti bieloruská spoločnosť. „Tej by sme pritom mali skôr pomáhať. Nájsť však rovnováhu medzi sankciami namierenými proti bieloruskému režimu a nepostihovaním bieloruskej verejnosti bude bohužiaľ veľmi náročné,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices