cestovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Od dnes nastali zmeny v cestovaní. Pozrite, si aké pravidlá platia

Štátny tajomník Martin Klus (SaS) pred odletom do Varšavy informoval o viacerých zmenách v cestovaní. Na Facebooku uviedol, ktoré krajiny uznávajú slovenský očkovací certifikát, ale aj pre koho platí výnimka z karantény.

Od pondelka (14.6) začne platiť aktualizovaný cestovateľský semafor, podľa ktorého budú mať výnimku z karantény pri vstupe na Slovensko zo zelených krajín občania zaočkovaní minimálne 21 dní po prvej dávke ktorejkoľvek vakcíny proti COVID-19. V prípade, že zaočkovaná osoba prekonala ochorenie COVID-19 počas 180 dní pred podaním prvej dávky vakcíny, výnimka je platná 12 mesiacov od podania prvej dávky vakcíny.

Pre nezaočkovaných občanov pri návrate zo zelených krajín platí, že sa musia preukázať negatívnym RT-PCR testom či antigénovým testom alebo nastúpiť do domácej karantény a ukončiť si ju testom urobeným na Slovensku (RT-PCR alebo antigénovým). Pri návrate z červených a čiernych krajín je domáca karanténa (8, resp. 14 dní) povinná. Výnimku pre červený a čierny systém majú zaočkované osoby len so statusom pendlera, informuje Klus.

Dohoda na certifikátoch

V utorok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó informoval, že vznikla dohoda so Slovenskom o uznávaní vzájomných očkovacích certifikátov. Martin Klus spresnil, že Slovensko bude uznávať všetky vakcíny, ktoré sú využívané v MaďarskuŠtátny tajomník zároveň doplnil, že v najbližších dňoch by mali byť otvorené všetky hraničné priechody Slovenska s Maďarskom.

V dnešnom statuse Klus tiež informoval, že so slovenským očkovacím certifikátom už môžu zaočkovaní občania SR vstúpiť na územie Maďarska bez obmedzení a v krajine budú pre nich platiť rovnaké pravidlá ako pre držiteľov maďarského certifikátu, totiž v Maďarsku certifikáty vyžadujú napríklad reštaurácie, ale aj niektoré kultúrne podujatia.

Slovenskí dovolenkári budú môcť po novom cestovať do Maďarska, Rakúska, Česka, Chorvátska bez testu aj bez nutnosti absolvovať karanténu, ak od ich prvej dávky akejkoľvek vakcíny proti COVID-19 uplynulo 22 dní. Slovensko v tejto súvislosti podľa Klusa rokuje aj so Slovinskom.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu
Most medzi Slovenskom a Maďarskom Foto: FB Szijjártó Péter

Ďalšie zmeny na hraniciach

Zmeny nastali aj  pri vstupe do Francúzska, po novom sa pri ceste zo Slovenska možno preukázať potvrdením o očkovaní proti COVID-19 (certifikátom s QR kódom a len v prípade vakcín schválených Európskou liekovou agentúrou) alebo negatívnym RT-PCR či antigénovým testom nie starším ako 72 hodín od vystavenia výsledku. Slovensko je totiž pre Francúzsko momentálne zelenou krajinou.

Od štvrtka, 10. júna, sa zmiernili aj podmienky pri cestovaní zo Slovenska do Holandska. Slovensko je zaradené na zoznam bezpečných krajín, nevyžaduje sa, teda podmienka negatívneho testu ani izolácie po príchode do krajiny akýmkoľvek typom dopravy, informoval Klus.

Od spomínaného dňa patrí Slovensko do oranžovej kategórie aj na Cypre. Cestujúci z krajiny oranžovej kategórie (výnimkou sú plne zaočkovaní) musia pred príletom absolvovať PCR test (vzorka odobratá max. 72 hodín pred odletom), vyplniť Cyprus Flight Pass formulár a nahrať do žiadosti certifikát preukazujúci negatívny výsledok testu a v prípade vyzvania sa podrobiť náhodnému testovaniu hneď po prílete. Cestujúci z ktorejkoľvek krajiny, ktorí preukážu, že boli zaočkovaní proti COVID-19 všetkými požadovanými dávkami registrovanej vakcíny, sú oslobodení od absolvovania testov tak pred príchodom, ako aj po príchode na Cyprus, pričom akceptujú aj Sputnik V, priblížil štátny tajomník.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices