Foto: FB Eduard Heger - predseda vlády SR

Slovenský a poľský premiér diskutovali o COVID pase aj o Nord Stream 2

Témou dnešného slovensko-poľského rokovania boli COVID pasy, DPH či Nord Stream 2. Novinárom to povedal slovenský premiér Eduard Heger (OĽaNO) na spoločnej tlačovej konferencii s poľským predsedom vlády Mateuszom Morawieckim. Heger sa vo svojom príhovore poďakoval Poľsku za prejavy solidarity v čase pandémie. Priblížil, že poľským občanom, ktorým od prvého očkovania uplynulo 22 dní, povolia vstup na Slovensko bez karantény. Dúfa, že tento krok recipročne urobí aj poľská strana.

Morawiecki uviedol, že v Poľsku sa začína diskusia o COVID pasoch. Poľskí občania môžu od 1. júna online požiadať o COVID pasy, na ktorých sa dohodla Európska únia, aby uľahčila cestovanie počas leta. Certifikáty, ktoré umožňujú vyhnúť sa karanténe, môžu dostať obyvatelia EÚ, ktorí preukážu, že boli zaočkovaní alebo negatívne testovaní na koronavírus alebo prekonali ochorenie COVID-19. V celej Európskej únií by COVID pasy mali fungovať od júla. Momentálne v Poľsku plánujú uznávať iba tie vakcíny, ktoré sú uznané agentúrou EMA.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Morawiecki tiež povedal, že sa začínajú písať nové kapitoly v oblastiach, ktoré predtým nerozvíjali. Podotkol, že v kontexte pandémie Slovensko a Poľsko ukázali, že nie sú len susednými krajinami, v čase šírenia ochorenia si pomáhali. V súvislosti s plynovodom Nord Stream 2 uviedol, že ho nepovažujú za správny. S týmto stanoviskom súhlasil aj slovenský premiér.

Z premiérovho pracovného programu vyplýva, že sa vo Varšave stretne ešte s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Navštívi Slovenský inštitút a tiež položí vence k pomníku Čaty 535 Slovákov a k Hrobu neznámeho vojaka.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices