Photo: Marta Turisová

Dovolenka v Chorvátsku: najlepšou pozvánkou je bezpečnosť

Svet, a teda aj dovolenkové destinácie sú z hľadiska bezpečnosti rozdelené do troch farieb – zelenej, červenej a čiernej. Krajiny Európskej únie sú v najbezpečnejšej, zelenej zóne. Ohlásenú aplikáciu očkovacích covid certifikátov majú v Únii spustiť do konca mesiaca. Sedem krajín ju už začalo experimentálne používať, Slovensko by sa k nim malo pridať 26. júna. Najvyšší čas, veď aj podľa nedávneho prieskumu sa na dovolenku chystá viac ako 90 percent Slovákov.

Samozrejme, jedinou bezpečnou pozvánkou na dovolenku je stabilná epidemiologická situácia a zvyšujúca sa miera očkovania. Veľmi dobre si to uvedomujú aj v Slovákmi najvyhľadávanejšej letnej dovolenkovej destinácii. Chorvátska agentúra pre cestovný ruch preto zorganizovala virtuálnu konferenciu, ktorá sa konala súčasne v desiatich krajinách, odkiaľ prichádza tradične najviac turistov.

Photo: Marta Turisová

Viac pravidiel, ale aj intimity a bezpečnosti

To, ako je krajina na slnečnom Jadrane pripravená na nadchádzajúcu turistickú sezónu, prezentovali ministerka cestovného ruchu a športu Nikolina Brnjac a riaditeľ Chorvátskej agentúry pre cestovný ruch Kristjan Staničić. Tohto roku bude dovolenka o čosi komornejšia, očakávať možno menej masového turizmu, viac intimity a pokojnejšie prostredie. No nádherná príroda, pláže, história a kultúra – tie priťahujú a sú rovnako lákavé ako po iné roky. K hotelom a penziónom sa pridáva rozšírená ponuka kempingov a glampingov. Aj tí, čo vyhľadávajú zážitky z paluby lode, si určite vyberú: krajina má najväčšiu charterovú flotilu na svete plaviacu sa okolo stoviek ostrovov a ostrovčekov.

Všetko pre bezpečný pobyt – alebo Safe Stay in Croatia

Riaditeľ zastúpenia Chorvátského turistického združenia pre Českú republiku a Slovensko Dubravko Miholić predstavil projekt webových stránok bezpečného pobytu v Chorvátsku Safe Stay in Croatia. Návštevník pohodlne a na jednom mieste získa všetky potrebné informácie o aktuálnej situácii v Chorvátsku, o pravidlách pre vstup do krajiny a opatreniach pre čo najpríjemnejší pobyt.

Ani mnohí našinci neodolali vábeniu Jadranu – za prvých 5 mesiacov navštívilo Chorvátsko takmer 12 000  slovenských turistov, čo je  3,5 krát viac, ako v rovnakom období v minulom roku. Chorvátska strana ich túto sezónu očakáva viac – až okolo 200 000. Podmienkou je, samozrejme, pokračujúci priaznivý vývoj epidemiologickej situácie.

Photo: Marta Turisová

Vyberte si: aktuálne možnosti dopravy  

Jednou z aktuálnych informácií je aj rozšírenie možností dopravy na Jadran. Okrem výhodného priameho vlakového spojenia spoločnosti Regiojet z Prahy a Bratislavy do Rijeky a Splitu možno využiť aj leteckú dopravu. Spoločnosť Croatia Airlines ponúka od 21.6. každú sobotu lety z Prahy do Splitu, spoločnosť Smartwings do Splitu a Dubrovníka, a spoločnosť Ryanair do Zadaru. Z Viedne má Croatia Airlines pravidelné priame lety do Splitu a Záhrebu.  

 

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.
Consent choices