simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/ a podpredseda Progresívneho Slovenska. PHOTO: tlačový odbor PS.

Michal Šimečka: Výrazný nárast úzkostí, strachu a depresií počas pandémie je veľmi reálny problém

🇸🇰
Ochrana duševného zdravia naozaj nie je akýsi rozmar či luxus. Výrazný nárast úzkostí, strachu a depresií počas pandémie je veľmi reálny problém, ktorý sa môže dotknúť každého z nás. Mladí ľudia sú špeciálne zraniteľní, a náš štát pre nich spravil zúfalo málo. Potvrdzuje mi to každý rozhovor s odborníčkami a odborníkmi – riešenia sú, ale pre nízku dostupnosť a preťaženosť systému zostanú nakoniec desiatky tisíc mladých ľudí bez pomoci.
V PS sme preto pripravili krízový balíček opatrení, ktorý má pomôcť mladým ľuďom preklenúť dopady pandémie na duševné zdravie:
▶️ Zaveďme poukážku 150 eur pre mladých ľudí na návštevu psychológov a terapeutiek. Predstavuje to približne 3-5 sedení, adresnú a okamžitú pomoc v núdzi. Prevencia a podpora zdravia je tou najlepšou investíciou do budúcnosti.
▶️ Určime 300-tisíc eur z Plánu obnovy na podporu existujúcich liniek pomoci, ktoré už dnes pomáhajú desiatkam tisíc mladých ľudí ročne. Nemá zmysel, aby vláda za tieto peniaze zdĺhavo vyvíjala vlastnú linku pomoci, keď tie existujúce fungujú kvalitne a z týchto zdrojov by okamžite vedeli navýšiť svoje kapacity.
▶️ Zvýšme dostupnosť starostlivosti o duševné zdravie, takisto aj počet sedení u psychológov a psychoterapeutov hradených zo zdravotného poistenia, a podporme vznik stacionárov na dennú zdravotnú a psychosociálnu starostlivosť.
✅ Chceme, aby Slovensko bolo dobrou krajinou pre mladých. Všetky naše návrhy si môžete prečítať tu: https://www.simecka.eu/…/uploads/2021/06/SKpreMLADYCH.pdf

Viac..  Eurokomisárka Helena Dalliová: Rovnosť žien a mužov pri volebnej urne

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices