Ilustračné foto PHOTO: © European Union

VYSVETĽUJEME: Ako budú fungovať európske Covid certifikáty

Európsky parlament v stredu zakončil proces schvaľovania digitálneho COVID osvedčenia Európskej únie (EÚ), ktorého cieľom je uľahčiť cestovanie v bloku počas pandémie koronavírusu a prispieť k hospodárskemu ozdraveniu. Systém osvedčení sa formálne zavedie 1. júla, pričom ich životnosť bude jeden rok.

Nové nariadenie o digitálnom COVID osvedčení EÚ pre jej občanov prešlo parlamentom s pomerom hlasov 546 za a 93 proti, pričom 51 poslancov sa zdržalo hlasovania, toto nariadenie.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Osvedčenia budú bezplatne vydávať vnútroštátne orgány a majú byť k dispozícii v papierovej alebo digitálnej forme s QR kódom. Pre ich držiteľov poslúžia ako potvrdenia očkovania proti ochoreniu COVID-19, negatívneho výsledku nedávno absolvovaného testu alebo prekonania ochorenia. Osvedčenie však nebude podmienkou využívania práva na voľný pohyb a nebude sa považovať za cestovný doklad.

Podľa europoslanca Jurzycu (SaS) síce môže Covid osvedčenie troška vyzerať ako návrat do socializmu, avšak je presvedčený, že v takejto mimoriadnej situácii musíme tolerovať všelijaké návraty, uviedol v relácii Téma dňa v TA3.
„Podľa mňa je to dobré (Covid osvedčenie pozn. red.) nielen pre tých, ktorí získajú to právo cestovať vzhľadom na to, že buď prekonali Covid, sú testovaní alebo sú zaočkovaní, ale aj pre ostatných, ktorí nebudú cestovať, totiž aj pre tých je lepšie, keď ekonomika beží, keď život beží v Európskej únii,“ povedal europoslanec.

Uznávať ich bude desiatky krajín, záleží však na vakcíne

Covid pasy budú uznávať všetky členské krajiny EÚ, pričom jej predstavitelia rokujú s ďalšími krajinami o ich uznávaní, pričom certifikáty by mali byť platné aj v krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru, teda napríklad v Nórsku, v Lichtenštajnsku, či na Islande. Uznávať by ich malo aj Švajčiarsko.
Samotný pas bude vydaný všetkým osobám, ktoré oň požiadajú, aj keď boli očkované inou vakcínou, ako ktoré EMA schválila. Členské štáty budú musieť akceptovať očkovanie vakcínami, ktoré schválila Európska lieková agentúra. Jednotlivé členské krajiny však majú možnosť rozšíriť zoznam aj o neregistrované vakcíny, avšak viaceré štáty už oznámili, že budú akceptovať len vakcíny registrované Európskou agentúrou pre lieky alebo Svetovou zdravotníckou organizáciou, medzi ne nepatrí napríklad vakcína Sputnik V. Tento krok už oznámilo Rakúsko, pričom sa však očakáva, že Slovensko bude uznávať očkovanie Sputnikom V u cudzincov.
Ilustračné foto
PHOTO: © European Union

Certifikát platný aj pre nezaočkovaných

Možnosť získať Covid pas budú mať aj osoby, ktoré prekonali ochorenie Covid-19, platný bude však maximálne do 180 dní od prekonania choroby. Ďalšou možnosťou popri certifikátoch bude testovanie PCR alebo antigénovými testami. Platnosť PCR testov bude 72 hodín od jeho vykonania. U rýchlych antigénových testoch to bude 48 hodín, je však možné, že nie každá členská krajina bude uznávať aj tieto testy. Rozhodnúť sa majú samostatne.

Štáty EÚ by sa mali tiež  postarať o cenovo prijateľné a široko dostupné testovanie. Komisia na žiadosť Parlamentu prisľúbila uvoľniť z nástroja núdzovej podpory EÚ sumu vo výške 100 miliónov eur, ktorá umožní členským štátom nakúpiť testy a následne aj vydávať osvedčenia EÚ o ich podstúpení, uvádza v tlačovej správe Európsky parlament.

Viac..  E. Jurzyca: Ochota Slovákov vynakladať peniaze na zelené projekty naďalej klesá

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Boj proti klimatickej zmene je jeden z najviac investičných projektov v histórii ľudstva

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices