PHOTO: © European Union

Miliarda vakcín, hádky o brexite, či nekonečná doba uhoľná. Aké sú výsledky samitu G7?

Po dlhých mesiacoch strávených za počítačmi sa svetoví lídri skupiny G7 osobne stretli v Anglickom pobrežnom meste Cornwall. Samitu sa, teda zúčastnili premiéri Kanady, Veľkej Británie, Talianska, Japonska, prezidenti Spojených štátov a Francúzska, ale aj nemecká kancelárka a lídri Európskej rady a Európskej komisie.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Počas víkendu sa k predstaviteľom pridala aj kráľovská rodina spolu s kráľovnou Alžbetou II, ktorá za lídrami cestovala 6 hodín vlakom, uviedla predsedníčka Európskej komisie na Instagrame.

„Mala som veľmi zaujímavú diskusiu s Jeho kráľovskou výsosťou, princom z Walesu, o zmene podnebia, biodiverzite a potrebe zelenej transformácie,“dodáva Leyenová.

Lídri najväčších svetových demokracií strávili v Anglicku tri dni, Európske Noviny preto priravili zhrnutie výsledkov spomínaného samitu.

Tvrdý postoj voči Číne

V Cornwalle išlo o prvý summit, na ktorom sa zúčastnil nový prezident Spojených štátov Joe Biden, ktorý, ako už aj pred samitom presadzoval svoj tvrdý postoj voči Číne.

Podľa neho, by sa Západ tak, ako aj Japonsko malo vzoprieť narastajúcemu čínskemu vplyvu vo svete, hlavne cieleným ponúkaním miliardových pôžičiek rozvojovým krajinám. Takéto situácie môžeme sledovať hlavne v Ázii, v Afrike, ale aj v Európe hlavne na Balkáne. Štáty sú nasledovne závislé od čínskych investícii, a veľa krát nastanú situácie, že nie sú schopné splatiť čínsky dlh, ako je na tom aktuálne Montenegro.

PHOTO: © European Union

Vedúci predstavitelia skupiny G7 priamo spomenuli množstvo sporných otázok, ktoré smerujú voči Pekingu, vrátane výzvy na ďalšie vyšetrovanie pôvodu koronavírusu v Číne, ako aj potvrdenie „ambície“ v hodnote 100 miliárd dolárov konkurovať pekinskému pásu a jeho Cestnej iniciatíve, ktorá vybudovala masívnu infraštruktúru v rozvojových krajinách, uvádza portál Politico.

Miliarda vakcín pre svet

Samozrejmosťou bolo, že hlavnou témou samitu bude aj pandémia koronavírusu, a tak aj očkovanie proti ochoreniu. Bohatšie krajiny ešte minulý rok sľubovali zabezpečiť dodávky vakcín aj pre chudobnejšie štáty, opak stal pravdou. Krajiny G7 sa zhodli, že túto chybu napravia dodaním jednej miliardy vakcín do chudobnejších krajín, avšak viacerí politici a aktivisti sú výsledkom nespokojní. Kampaň One, ktorú založil hudobník Bono, uviedla, že hoci samit „mal vysoký potenciál“, očakávania sa nenaplnili, informuje Politico.

Podobné znepokojenie vyjadrila aj skupina mimovládnych organizácií s názvom Civil Society 7, ktorá uvádza, že „bez 10 miliárd vakcín a odstránenia patentov a investícii do systémov zdravotnej starostlivosti, zaväzovať sa zaočkovať svet do konca budúceho roka je bezvýsledne.“

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte
PHOTO: © European Union

Nekonečný Brexit

Hostiteľ samitu Boris Johnson na samite chcel byť symbolom vrátenia Veľkej Británie späť na svetovú scénu, čo sa mu však kvôli nekonečne trvajúcemu Brexitu nepodarilo.

Problémom je totiž, že Veľká Británia porušuje podmienky dohody o brexite, konkrétne čo sa týka kontroly bezpečnosti potravín medzi Severným Írskom a Írskom. Britský premiér viackrát uviedol, že je odhodlaný platnosť dohody odložiť, aby zabránil tomu, že niektoré tovary, aj britské klobásy, ktoré sa na sociálnych sieťach stali virálnymi sa  do Severného Írska nedovážali.

Ťažba uhlia

Dôležitosť klimatickej krízy sa dalo pocítiť aj na samite, totiž stretnutia G7 sú väčšinou o politickom smerovaní krajín. Tento rok však bola výnimka, kde sa predstavitelia zhodli v pokračovaní boja proti klimatickej zmene.

PHOTO: © European Union

Európska únia presadzovala, aby skupina G7 riešila riziko úniku uhlíka – keď sa „špinavé“ priemyselné odvetvia presúvajú do iných krajín, aby unikli vyšším emisným normám, ktoré Brusel zavádza. Nakoniec sa EÚ, Nemecku a Francúzsku podarilo získať uznanie aj od ostatných vodcov. Únia sa uviedla, že bude pokračovať s plánom vyberať dovozy s vysokými emisiami, informuje Politico.

Samitu sa mohla tešit hlavne Čina, ktorá pred veľkou konferenciou o zmene klímy COP26. Ázijská veľmoc sa totiž spája s rozvojovými krajinami, ak ide o emisné normy, a tak teraz je na Taliansku, ktoré v októbri hostí G20, aby sa pokúsilo zachrániť súdržnú správu predtým, ako štafeta v novembri prejde späť do Veľkej Británie, kde sa bude konať konferencia COP26 v Glasgowe, dodáva portál.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

J. Blanár: Sme pripravení na núdzovú podporu ukrajinskej energetickej siete

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa 21. novembra 2023 na …

Consent choices