Foto: Marco Németh/ Európske Noviny

Bratislava hostí politických lídrov, konferencia nesie posolstvo obnovy sveta po pandémii. Čo priniesol prvý deň Globsecu?

V Bratislave utorok začala trojdňová konferencia GLOBSEC 2021 Bratislava Forum. Celý program sa začal na poludnie, kde konferenciu otvorila prezidentka Čaputová, po nej svoj príhovor predniesli aj prezidenti Chorvátska a Poľska. Na tohtoročnej konferencii Globsec sa okrem prezidentov zúčastnia aj premiéri troch krajín, 25 ministrov z rôznych krajín sveta a prostredníctvom videokonferencie aj pápež František.

Utorňajší deň konferencie otvorila prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá vo svojom príhovore uviedla, že „tak ako sme vyvinuli vakcínu na Covid, mali by sme použiť vakcínu kritického myslenia proti infodemii klamstiev.“ Pri pandémii koronavírusu nestačí hovoriť iba o obnove, ale aj o hlbokých štrukturálnych zmenách, dodala Čaputová.

Foto: Marco Németh/ Európske Noviny
Hlava štátu počas prejavu uviedla, že pandémia ukázala krajinám nie len ich silné stránky, ale aj slabiny, z ktorých sa musia do budúcnosti poučiť. „Pre úspešné zvládnutie kríz musíme najprv uznať ich existenciu a zdieľať vnímanie toho, čo sa deje. Bolo to globálne vnímanie pandemickej hrozby a globálny cieľ zastaviť ju, ktoré zmobilizovali bezprecedentné vedecké a finančné zdroje, aby ochránili našich občanov a naše ekonomiky,“ povedala Čaputová.
Väčšia solidarita
Poľský prezident Andrzej Duda sa domnieva, že svetové národy by počas pandémie ochorenia COVID-19 mali preukázať väčšiu solidaritu, napríklad pri vzájomnom zdieľaní vakcín proti koronavírusu. „Žiadny štát nebude v bezpečí, kým budú s epidémiou bojovať tie ostatné,“ vyhlásil počas utorňajšieho vystúpenia v rámci bezpečnostnej konferencie Globsec Forum 2021 v Bratislave.

Krízy nám pripomínajú, že žiadny človek sa nezachráni bez pomoci iných. Aj takéto posolstvo zaznelo počas utorňajšieho vystúpenia pápeža Františka v rámci bezpečnostnej konferencie Globsec Forum 2021 v Bratislave.

V rámci videoodkazu v taliančine pápež František skonštatoval, že pri snahách o opätovnú obnovu tohto sveta by sa ľudia nemali sústrediť na to, čo bolo predtým, ale na nápravu toho, čo pred príchodom koronavírusu nefungovalo a čo prispelo k prehĺbeniu súčasnej krízy. „Kto sa chce pozviechať z pádu, musí čeliť okolnostiam vlastného zrútenia sa a prijať zodpovednosť,“ dodal pápež.

Viac..  Po eurokandidátke SaS sú známe už aj niektoré mená ďalších strán
Foto: Marco Németh/ Európske Noviny

Svätý Otec priznal, že vidí svet, ktorý bol oklamaný iluzórnym pocitom bezpečia, založený na hlade po zisku. „Vidím model hospodárskeho a spoločenského života, ktorý sa vyznačuje toľkými nerovnosťami a sebectvom, v ktorom malá väčšina svetovej populácie vlastní väčšinu majetku, pričom často neváha využívať ľudí a zdroje. Vidím životný štýl, ktorý sa nedostatočne stará o životné prostredie. Sme zvyknutí neobmedzene konzumovať a ničiť to, čo patrí všetkým,“ poznamenal.

Obrana a bezpečnosť

Minister obrany SR Jaroslav Naď rokoval s námestníkom českého ministra obrany Janom Havránkom. Počas diskusie venovali pozornosť aktuálnym témam obrany a bezpečnosti, ako aj plánom a víziám v oblasti modernizácie a rozvoja ozbrojených síl.

„Spoločné témy, aktívny záujem o rozvoj spolupráce, ale predovšetkým hodnotová a regionálna blízkosť vytvárajú pre obe krajiny vynikajúcu príležitosť pre cieľavedomé a koordinované rozpracovanie tém obrany a bezpečnosti na úrovni EÚ, NATO, ako aj V4,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď.

Marco Németh/ SITA/ redakcia

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

caputova

Čaputová: Ak sa v SR naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov

Slovenský premiér Robert Fico podľa prezidentky Zuzany Čaputovej testuje na Slovensku „limity demokracie“. Robí to …

Consent choices