Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

Členské štáty sa dohodli na posilnení úlohy Európskej agentúry pre lieky

Členské štáty Európskej únie (EÚ) sa v utorok dohodli na posilnení úlohy Európskej liekovej agentúry (EMA) s cieľom zlepšiť jej pripravenosť na krízy v oblasti liekov a zdravotníckych pomôcok. Rada EÚ o tom informovala v tlačovej správe.

„Aj keď si COVID-19 stále vyberá svoju daň, musíme byť lepšie pripravení na chvíľu, keď dôjde k ďalšej zdravotnej kríze. Pri tom bude hrať kľúčovú úlohu silnejšia Európska agentúra pre lieky. Pomôže nám predchádzať nedostatku kritických liekov a zdravotníckych pomôcok a rýchlejšie vyvíjať lieky na boj proti každej chorobe spôsobujúcej krízu,“ uviedla portugalská ministerka zdravotníctva Marta Temidová.

Členské štáty sa dohodli, že prenosy osobných údajov v rámci nového mandátu EMA budú podliehať pravidlám EÚ, akým je Všeobecné nariadenie o ochrane údajov (GDPR). Ďalšie zmeny sa týkajú zloženia a fungovania osobitnej skupiny pre mimoriadne situácie, najmä jej poradnej úlohy, pokiaľ ide o vývoj klinického skúšania liekov určených na riešenie mimoriadnej situácie v oblasti zdravia.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Návrhy pravidiel na posilnenie mandátu EMA sú súčasťou širšieho balíka týkajúceho sa európskej zdravotnej únie. Ten zahŕňa aj posilnený mandát pre Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb a návrh právneho predpisu o cezhraničných ohrozeniach zdravia. Všetky tri návrhy predložila Európska komisia 11. novembra 2020.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices