Vysoký predstaviteľ/podpredseda Komisie Josep Borrell. PHOTO: © European Union

Šéf európskej diplomacie Borrell dúfa v pokrok pri riešení sporu Srbska a Kosova

Šéf európskej diplomacie dúfa v rýchly pokrok v rokovaniach, ktoré sprostredkovala Európska únia (EÚ) s cieľom vyriešiť dlhodobý spor medzi Srbskom a Kosovom. Podpredseda Európskej komisie Josep Borrell pred stretnutím v Bruseli vyzval lídrov dvoch balkánskych krajín, aby „sa chopili príležitosti nového impulzu“ a napredovali v rokovaniach, ktoré viac ako rok stagnujú.

Utorkové stretnutie so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom a kosovským premiérom Albinom Kurtim predstavuje oživenie procesu, ktorý sa začal v marci 2011, no medzičasom viackrát oslabil. Počas leta by sa malo uskutočniť viac stretnutí delegácií zo Srbska a Kosova, uvádza agentúra AP.

Srbsko aj Kosovo nemôžu napredovať v ich úsilí pridať sa do EÚ, predtým, než vyriešia svoj dlhoročný spor. Kosovo vyhlásilo jednostrannú nezávislosť od Srbska v roku 2008, avšak Belehrad ju odmieta uznať. Od začiatku rokovaní pod záštitou EÚ sa delegácie z Belehradu a Prištiny dohodli na viacerých záležitostiach, ako napríklad voľné cestovanie a obchod, nie však na nezávislosti Kosova.

Viac..  Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Borrell zdôraznil, že vzťahy medzi Srbskom a Kosovom sú dôležité pre stabilitu celého regiónu západného Balkánu. Bez dohody medzi nimi budú podľa šéfa európskej diplomacie stabilita a ekonomický pokrok regiónu v ohrození.

Na rokovaniach sa zúčastňuje aj osobitný zástupca EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Miroslav Lajčák.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices