Roman Mikulec a Notis Mitarachi. PHOTO: MV SR

Slovenská republika poskytne Grécku v boji s nelegálnou migráciou finančnú pomoc

Minister vnútra SR Roman Mikulec privítal vo štvrtok 10. 6. 2021  na pôde vládneho hotela Bôrik ministra Grécka pre migráciu a azyl Notisa Mitarachiho. Stretnutie sa uskutočnilo na žiadosť gréckej strany k otázkam ochrany vonkajších hraníc EÚ a boja proti nelegálnej migrácií. Súčasťou stretnutia bolo tiež podpísanie bilaterálnej dohody medzi Ministerstvom vnútra SR a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) o spoluúčasti Slovenskej republiky pri zmiernení následkov migrácie v Grécku.“ O pomoci Grécku v súčinnosti s Rakúskom rozhodla vláda svojím uznesením v marci 2021 v rámci záväzku tzv. flexibilnej solidarity. IOM pri podpise reprezentovala riaditeľka slovenskej kancelárie IOM Zuzana Vatráľová.

Počas pracovného obeda ministri a ich delegácie prediskutovali pozitíva a negatíva globálnej migrácie a zhodli sa na tom, že v oblasti nelegálnej migrácie je kľúčovou otázkou ochrana vonkajších hraníc Únie a posilnenie spolupráce s krajinami pôvodu iregulárnych migrantov. N. Mitarachi poďakoval za slovenskú pomoc pre utečenecké tábory a vysielaných policajtov v misiách agentúry Frontex.

„Pandémia dočasne zmenšila prílev nelegálnych migrantov do Európy, ale nezmenšila sa pozornosť, ktorú tejto problematike venujeme. Slovenská republika je v tejto oblasti suverénnym štátom, ktorý o svojej migračnej politike rozhoduje samostatne. Zároveň ale ponúkame pomocnú ruku tam, kde je to potrebné. Som preto úprimne rád a verím, že voči Grécku sme vyjadrili jasné gesto solidarity v podobe  podpísanej zmluvy na dnešnom stretnutí,“ povedal minister vnútra R. Mikulec.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Pomoc Slovenskej republiky pre Grécko má podobu finančného príspevku vo výške 1 milióna € pre zabezpečenie zdravotníckeho personálu, materiálu a techniky pre utečenecké tábory na jeho území. „Do budúcnosti si želám kvalitnú spoluprácu s Gréckom, ktoré môže vždy rátať so Slovenskou republikou ako s partnerom, ktorý v núdzi neuhýba,“ zdôraznil minister vnútra SR.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices