PHOTO: © European Union

Únia sa teší novej spolupráci s USA. „Na ceste k obnovenému transatlantickému partnerstvu,“ informuje EÚ

V bruseli sa v utorok konal samit EÚ – USA, na ktorom sa zúčastnil aj nový prezident USA Joe Biden, pričom obidve strany uviedli, že stretnutie vnímajú ako príležitosť na opätovné posilnenie transatlantických vzťahov.

Výsledkom samitu je dosiahnutie dohody u ukončení škodlivého sporu o subvencie výrobcom lietadiel Boeing a Airbus a zrušení sankčných ciel v objeme miliárd dolárov,  v utorok o tom informovala splnomocnenkyňa USA pre obchod Katherine Tai. Podľa jej slov obe strany uzavreli dohodu o pozastavení ciel na päť rokov. „Táto dohoda zabezpečí rovnaké podmienky pre amerických pracovníkov a spoločnosti v zahraničí,“ uviedol Joe Biden na Twitteri.

Dnes ohlásená dohoda rieši dlhoročnú spornú otázku vo vzťahoch medzi USA a EÚ,“ uviedla splnomocnenkyňa pre obchod v čase, keď sa americký prezident Joe Biden v Bruseli stretol s lídrami EÚ.

PHOTO: © European Union

Nová éra vzťahov

Šéfka Európskej komisie uviedla, že posledné štyri roky neboli ľahké, pričom myslela na administratívu Donalda Trumpa. Joe Biden v reakcii ubezpečil lídrov, že jeho vláda sa teší na spoluprácu s EÚ.

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

„Partnerstvo medzi EÚ a USA je späť, silnejšie ako kedykoľvek predtým,“ uviedol Predseda Európskej rady na Twitteri.

Cesta Bidena do Európy je jeho prvá cesta, ako novuzvoleného prezidenta, pričom svoju cestu začal samitom skupiny G7, následne odcestoval do Bruselu, kde sa včera konal samit NATO. Na včerajšom samite sa Biden stretol aj so slovenskou prezidentkou Čaputovou. Prezident tiež ocenil pokrok, ktorý Slovensko v poslednom čase dosiahlo. Biden svoju cestu ukončí zajtrajším stretnutím s jeho náprotivkom ruským prezidentom Putinom.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Predseda Európskej rady Michel bude kandidovať do europarlamentu

Predseda Európskej rady Charles Michel bude v júni kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). …

Consent choices