mobilita
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Prihlasovanie spustené: Európsky týždeň mobility v znamení udržateľnej dopravy

Samosprávy, štátne inštitúcie, školy či neziskové organizácie sa môžu prihlásiť do jubilejného 20. ročníka kampane Európsky týždeň mobility (ETM). Tohtoročnou témou je „Bezpečne so zdravo udržateľnou dopravou“. Kampaň dnes spustil minister životného prostredia Ján Budaj spoločne s generálnym riaditeľom Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michalom Macom.

ETM už tradične zastrešuje Európska komisia. Tohtoročná téma upriamuje pozornosť na problémy, ktorým Európa, celý  svet čelili počas pandémie COVID-19. Podľa slov ministra Jána Budaja je kampaň priestorom zamyslieť sa nad príležitosťami na zmeny, vyplývajúce z tejto závažnej zdravotnej krízy v Európe.

Samosprávy majú možnosť predstaviť realizované trvalé opatrenia v prospech udržateľnej mobility, ale aj zorganizovať spolu s partnermi zaujímavé podujatia v oblasti osvety a informovanosti. „Chcem vyzvať mestá a obce, ale aj štátne inštitúcie, školy či občianske združenia, aby sa nebáli zapojiť do kampane, ktorá je príležitosťou ukázať, že vieme cestovať ekologicky, bezpečne a zdravo, udržateľnou dopravou,“ zdôraznil minister Ján Budaj.

ETM sa každoročne koná v týždni od 16. do 22. septembra a vyvrcholí Dňom bez áut. Obyvateľov miest a obcí má povzbudiť pri využívaní alternatívnych foriem dopravy, ktoré sú šetrenejšie k životnému prostrediu. Vyhlasovateľom kampane je Ministerstvo životného prostredia SR.

Viac..  Europoslanci žiadajú prísnejšie pravidlá EÚ na zníženie odpadu z textilu a potravín

Národným koordinátorom kampane je Slovenská agentúra životného prostredia. „Tento rok je kampaň cielená na štyri oblasti: duševné a fyzické zdravie, bezpečnosť a reakcia na COVID-19. Nastúpené trendy, ako sú napríklad zvyšovanie aktívnej mobility a využívanie dopravy s nízkymi alebo nulovými emisiami, totiž vyžadujú ďalšiu podporu,“ uviedol Michal Maco, generálny riaditeľ SAŽP.

Súčasťou kampane je aj národná súťaž o cenu ETM 2021, ktorá má zvýšiť motiváciu slovenských samospráv zapojiť sa do ETM. Mestá a samosprávy môžu zabojovať o víťazstvo a zaujímavé udržateľné ceny v dvoch kategóriách: Aktívna samospráva a Efektívne trvalé opatrenie. O cenu v národnej súťaži ETM sa môžu uchádzať aj aktívne organizácie v samostatnej, pre ne určenej kategórii. Registrácia je možná prostredníctvom webovej stránky ETM 2021, bližšie informácie o kampani sú zverejnené aj na FacebookuInstagrame.

O mam

Odporúčame pozrieť

Pán minister, neohrozujte živobytie pracovníkov platforiem, vyzýva Miriam Lexmann

Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH/EĽS) vyzýva ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša, aby odmietol …

Consent choices