Martin Klus. PHOTO: FB Martin Klus

M. Klus: Slovensko a Francúzsko spája odhodlanie prekonať pandemické obdobie užšou spoluprácou

„Všetky doterajšie krízy nám v Európskej únii (EÚ) ukázali, aký význam má vzájomná pomoc a spolupráca. Slovensko-francúzske vzťahy sú dlhodobo na veľmi dobrej úrovni, a to v politickej, ekonomickej aj kultúrnej oblasti. Samozrejme, sme tiež otvorení ďalšiemu prehlbovaniu našej spolupráce, ktorého hlavnými charakteristikami musia byť spoľahlivosť, predvídateľnosť, zodpovednosť a dôveryhodnosť.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v stredu, 16. júna 2021 v Bratislave, počas pracovného obeda so štátnym tajomníkom pre európske záležitosti Ministerstva pre Európu a zahraničné veci Francúzskej republiky Clémentom Beauneom, ktorý sa uskutočnil na okraj medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC Bratislava Forum 2021.

V rámci vôbec prvého bilaterálneho stretnutia sa partneri venovali aktuálnym témam európskej politiky, vrátane Konferencie o budúcnosti Európy, Plánu obnovy, rozširovaniu EÚ, migrácii, klimatickej politike či blížiacemu sa francúzskemu predsedníctvu v Rade EÚ a jeho prioritám. „Som veľmi rád, že po dlhých mesiacoch prísnych pandemických a cestovných obmedzení môžem aj osobne privítať svojho francúzskeho kolegu, štátneho tajomníka Clémenta Beaunea, na pôde rezortu diplomacie v Bratislave,“ vyhlásil na úvod stretnutia štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Partneri počas rokovania zhodne ocenili, že sa ešte začiatkom mája podarilo v celej EÚ spustiť Konferenciu o budúcnosti Európy. „Ide o unikátnu príležitosť v prvom rade pre občanov, aby sa mohli vyjadriť a sformulovať očakávania od EÚ a jej budúcnosti. Konferencia síce prichádza v zložitom období, keď pandémia preveruje odolnosť a schopnosť našej spolupráce v rámci Únie. No súčasne nám vytvára priestor na dôkladnú diskusiu o stave EÚ a tom, ako chceme aby tento náš domov a životný priestor fungoval a vyzeral v najbližších rokoch,“ uviedol Martin Klus.

V súvislosti s témou rozširovania Európskej únie a napredovaním európskej integrácie krajín západného Balkánu sa partneri zhodli, že ide o mimoriadne dôležitú otázku. Pre Slovensko je to jedna z priorít zahraničnej a európskej politiky. „Samotný záujem EÚ o tento región už nestačí, teraz však kľúčové prejsť od slov k činom. Musíme sa angažovať viac, pretože  v stávke nie je iba dôveryhodnosť Únie, ale aj naša bezpečnosť a osud nášho širšieho susedstva. Preto dúfame v rýchle otvorenie prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom a podporujeme návrh končiaceho sa portugalského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré sa pokúša odblokovať patovú situáciu,“ vyhlásil štátny tajomník Martin Klus.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

V súvislosti s reštartom európskych ekonomík po koronakríze sa štátni tajomníci vzájomne informovali o podobe vypracovaných národných Plánoch obnovy a odolnosti. Zhodli sa, že prostriedky z Mechanizmu obnovy a odolnosti prinášajú obom krajinám možnosť, ako prekonať negatívne dôsledky krízy COVID-19, no zároveň predstavujú obrovskú príležitosť uskutočniť reformy a investície, ktoré zlepšia život občanov. S tým súvisí aj otázka klimatickej politiky a napĺňania ambicióznych klimatických cieľov, ktoré si členské štáty EÚ stanovili do roku 2030. „Nesmieme však zabúdať ani na zachovanie konkurencieschopnosti európskeho hospodárstva, preto bude dôležité, aby sme každému štátu umožnili rozhodovať o svojom tempe a ponechali mu právo určiť si svoj vlastný energetický mix. Zásada technologickej neutrality sa musí akceptovať vo všetkých odvetviach,“ zdôraznil M. Klus.

V závere stretnutia štátny tajomník pre európske záležitosti francúzskeho rezortu diplomacie Clément Beaune stručne informoval slovenského partnera o prioritách nadchádzajúceho predsedníctva Francúzska v Rade EÚ, ktorými sú klimatická politika, digitálna a sociálna agenda.

O mam

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices