jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: redakcia/red.

Eugen Jurzyca: Som proti zrušeniu patentovej ochrany na vakcíny proti ochoreniu Covid-19. VIDEO

COVID-19: Parlament požaduje pozastavenie platnosti patentov na vakcíny

• pozastavenie platnosti patentov zvýši globálny prístup k cenovo dostupným vakcínam
• dobrovoľné licenčné dohody, transfer technológií a know-how sú kľúčové z dlhodobého hľadiska
• výzva USA a Spojenému kráľovstvu na zrušenie zákazu vývozu vakcín a surovín na ich výrobu
• väčšia podpora globálneho distribučného mechanizmu vakcín COVAX

Parlament s cieľom urýchliť globálne vakcinačné úsilie vyzval na dočasné pozastavenie uplatňovania práv duševného vlastníctva na vakcíny proti novému koronavírusu. Poslanci v uznesení, ktoré plénum schválilo pomerom hlasov 355 (za): 263 (proti): 71 (zdržalo sa hlasovania), navrhli začatie rokovaní o dočasnej výnimke z Dohody TRIPS WTO v oblasti patentovej ochrany. Cieľom tohto kroku je zlepšiť globálny prístup k cenovo dostupným zdravotníckym výrobkom využívaným v boji proti ochoreniu COVID-19 a odstrániť prekážky výroby a nedostatky v dodávkach na celom svete.

Europoslanec Jurzyca: Bol som proti

„Za oveľa lepšie riešenie považujem to, že bohaté štáty nakúpia vakcíny a za výhodných podmienok ich alebo predajú, alebo odovzdajú chudobným štátom zadarmo,“ hovorí europoslanec Eugen Jurzyca.

Dobrovoľné licenčné dohody, prostredníctvom ktorých sa výrobcovia vakcín rozhodnú, komu a za akých podmienok udelia patentovú licenciu umožňujúcu výrobu očkovacích látok, ale aj transfer technológií a know-how do krajín s tradíciou výroby vakcín umožnia podľa poslancov zvýšiť a urýchliť celosvetovú produkciu očkovacích látok z dlhodobého hľadiska.

Parlament vyzval Komisiu, aby s cieľom vysporiadať sa s problémami v dodávateľských reťazcoch urýchlene odstránila vývozné prekážky a nahradila vlastný mechanizmus udeľovania vývozných povolení požiadavkami na transparentnosť vývozu. Spojené štáty americké a Spojené kráľovstvo by zas podľa poslancov mali okamžite zrušiť zákaz vývozu vakcín a surovín potrebných na ich výrobu. Na zaočkovanie 70% svetovej populácie je potrebných 11 miliárd dávok, pričom doposiaľ sa vyrobil len zlomok z tohto množstva, konštatuje uznesenie.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Výroba vakcín v Afrike

Prevažná väčšina z 1,6 miliardy dosiaľ použitých dávok vakcín bola podaná v priemyselných krajinách a štátoch, kde sa vakcíny vyrábajú, pričom len 0,3% dávok bolo aplikovaných v 29 najchudobnejších krajinách sveta. Poslanci preto chcú podporiť výrobné kapacity na africkom kontinente a zvýšiť príspevky do celosvetového mechanizmu na distribúciu vakcín COVAX.

Transparentnosť pre budúcu generáciu vakcín

Parlament tiež požaduje úplné zverejnenie budúcich predbežných dohôd o nákupe, najmä tých, ktoré sa budú týkať vakcín ďalšej generácie. Súčasťou týchto dohôd by mali byť aj požiadavky transparentnosti pre dodávateľov, dodávajú poslanci.

O red

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices