Nové železničné spojenia pre milovníkov dovolenky v Chorvátsku

Spolupráca s Chorvátskou turistickou centrálou, Železničnou spoločnosťou Slovensko a rakúskym dopravcom ÖBB priniesla vítanú novinku v možnostiach dopravy na Jadran. Prvý vlak s 200 turistami zo Slovenska a Rakúska dorazil do Splitu v sobotu 19. júna. Záujem je veľký. Praktickým bonusom je možnosť prepravy osobného auta i motorky plus ďalšie výhodné kombinácie trás na území Chorvátska.

Hoci väčšina Slovákov sa na dovolenku vyberie autom, vlak je ďalšou vítanou alternatívou. Má svoje nesporné prednosti, pre mnohých je synonymom pohodlia, poznávania i zábavy. Pravidelné vlakové spojenie so službou prepravy osobných automobilov už naplno funguje. Pre tých, ktorí sa už nevedia dočkať: Z nášho hlavného mesta do chorvátskeho letoviska túto sezónu vlak odchádza od 18. 6. do 10. 9. vždy v utorok a piatok o 15.51 hod., v smere zo Splitu do Bratislavy od 19. 6. do 11. 9 v stredu a v sobotu o 16.48 hod.

Photo: Marta Turisová

Európska úroveň: klimatizácia, kupé, lôžka i občerstvenie

Vlak je vytvorený z moderných klimatizovaných oddielových a lôžkových vozňov. V cene lôžka je aj welcome drink a plnohodnotné raňajky. Počas celej trasy funguje možnosť občerstvenia a nápojov. Dobrou správou je, že železničná stanica je v Splite priamo v centre mesta oproti lodnému terminálu.

Veríme, že situácia sa vďaka vakcinácii a čoraz lepším poznatkom o koronavíruse zlepší a letná sezóna bude zahraničným dovolenkám priať. Slováci milujú Chorvátsko, ŽSSK im chce vyjsť v ústrety a dostať ich do obľúbených destinácií komfortne a tak, aby mohli priamo na mieste využívať aj vlastnú dopravu.

Spĺňajú bezpečnostné, ekologické i ekonomické kritériá

Jednosmerný lístok na sedadle stojí od 29,90 eur, v lôžkovom vozni od 69,90 EUR, poplatok spolu s autom je od 109,90 eur. O tom, že záujem Slovákov je veľký, svedčí fakt, že doteraz sa predalo asi 4 000 osobných lístkov a okolo 300 lístkov na vozne pre autá.

Photo: Marta Turisová

Novinka: vstup do Chorvátska bez obmedzení, postačí nám pas

Po poklese návštevnosti v minulom roku do Chorvátska opäť prúdia turisti. Niektoré hotely sú v júli a auguste takmer vypredané. Slováci boli pred pandémiou v rebríčku najčastejších návštevníkov na 6. mieste. Mimoriadne dobrou správou je, že od polnoci 18. 6. stačí Slovákom pri prechode hraníc namiesto doterajších dokladov pas alebo občiansky preukaz. Pre rýchlejšie a pružnejšie vybavenie odporúča chorvátska strana pred cestou vyplniť formulár EnterCroatia.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Konkurencia Regiojet aj Máv Adria zvyšuje kvalitu

Po úspešnej minuloročnej spolupráci, v rámci ktorej sa vlakom prepravilo viac ako 60 000 cestujúcich na trase Praha, Rijeka so zastávkou v Bratislave, český súkromný dopravca RegioJet počíta s tým, že od mája do 30. septembra tohto roku vypraví 176 vlakov a prepraví asi 100 000 cestujúcich .

Spojenie vlakmi spoločnosti RegioJet funguje z Prahy so zastávkou v Bratislave už od 17. mája. V júni jazdia trikrát týždenne v oboch smeroch a v júli a auguste každý deň. RegioJet deklaruje spojenie s 56 destináciami. Vlakom a nadväzujúcimi autobusovými linkami sa dostanete do najzaujímavejších destinácií na chorvátskom pobreží Jadranu od severu až po Dubrovník, do Zadaru, Vodíc či Bašky a novinkou je aj Čierna Hora.

Počas tejto sezóny pokračuje spolupráca s maďarskými železnicami Máv Start na trase Budapešť, Záhreb, Split a späť. Vlaky budú premávať od 2.7. do 10.9. s odchodom v utorok, piatok a v nedeľu z Budapešti, zo Splitu v stredu, sobotu a pondelok. Ide o 31 vlakov v oboch smeroch.

 Charterové lety ako súčasť dovolenkových balíkov

Pravidelné letecké spojenie medzi Slovenskom a Chorvátskom stále chýba. Cestovné kancelárie ponúkajú charterové lety ako súčasť dovolenkových balíkov – napríklad novú linku z Bratislavy na ostrov Brač. Aktuálne sa lieta  raz týždenne od 19. júna do 4. septembra.

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.
Consent choices