Antonio Guterres
Generálny tajomník OSN Antonio Guterres. PHOTO: © European Union- EP.

I. Korčok: Vítame vymenovanie Antónia Guterresa za generálneho tajomníka OSN

Po tom, čo Bezpečnostná rada OSN jednomyseľne odporučila súčasného generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa ako kandidáta do druhého funkčného obdobia, bol dnes 18. júna 2021 formálne vymenovaný Valným zhromaždením OSN. Druhé päťročné funkčné obdobie mu začne plynúť od 1. januára 2022 do 31. decembra 2026. A. Guterres je v poradí deviatym generálnym tajomníkom OSN, a hoci po formálnej stránke neexistuje obmedzenie na počet funkčných období, žiadny z predchodcov doposiaľ nezostal vo funkcii dlhšie ako dve.

„Plne podporujem vymenovanie Antónia Guterresa na druhé funkčné obdobie vo funkcii generálneho tajomníka OSN. Jeho doterajšie pôsobenie na čele organizácie a dlhoročné politické a diplomatické skúsenosti budú naďalej neoceniteľnou výhodou vo vedení  OSN v období globálnej pandémie a ďalších výziev, ktorým dnes medzinárodné spoločenstvo čelí,“ uviedol v súvislosti s vymenovaním A. Guterresa šéf rezortu zahraničia Ivan Korčok.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

Bývalý portugalský premiér a bývalý vysoký komisár OSN pre utečencov A. Guterres je na čele OSN od 1. januára 2017. Počas jeho prvého mandátu sa významným spôsobom podieľal na posilnení udržateľného rozvoja, mieru a ochrany životného prostredia a naštartoval dôležité reformné zmeny, aby organizácia fungovala transparentnejšie a efektívnejšie.

O mam

Odporúčame pozrieť

rada

Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Výbor ministrov Rady Európy (RE) v pondelok predložil Parlamentnému zhromaždeniu RE (PZ RE) kandidátne listiny …

Consent choices