Stefanec
Europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union.-EP.

Ivan Štefanec: Pred tridsiatimi rokmi našu vlasť opustili poslední okupanti

Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec ( KDH) si dnes pripomenul tridsiate výročie odsunu sovietskych vojsk z vtedajšieho Československa. Pod jeho záštitou sa uskutočnilo podujatie s názvom Čelom vzad!, na ktorom diskutovali najvýznamnejší aktéri odsunu, Michael Kocáb a genmjr. v.v. Svetozár Naďovič. Podľa Štefanca išlo o dôležitý míĺnik na ceste k našej slobode.
„Sovietska armáda nás okupovala presne 8350 dní a ostali po nej nielen stovky obetí, ale aj obrovské materiálne a environmentálne škody. Niektoré z nich, s pomocou Európskej únie, odstraňujeme dodnes. Odsun Sovietskej armády, jej vybavenia, príslušníkov a členov rodín bola veľkou politickou a logistickou výzvou. Naša vďaka patrí všetkým, ktorí sa na tom podieľali. Aj naše členstvo v Európskej únii a v NATO zabezpečuje, že už nikdy nebudeme musieť nedobrovoľne znášať pobyt cudzích vojsk na našom území.
Priami účastníci odsunu, genmjr. v.v. Svetozár Naďovič a Michael Kocáb hovorili o ťažkostiach, ktoré sprevádzali rokovania so sovietskou stranou a ocenili ústretový prístup niektorých veliteľov, ktorí sa snažili eliminovať možné komolikácie. Zhodli sa na tom, že dnešné vedenie Ruskej federácie sa snaží pokračovať v agresívnej politike bývalého Sovietskeho zväzu a Európska únia im musí čeliť. Na podujatí vystúpil aj účastník udalostí Novembra 1989 a minister životného prostredia Ján Budaj.
Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices