Klus
Martin Klus. Foto: MZVaEZ SR.

M. Klus: Pandémia COVID-19 nám priniesla unikátnu príležitosť pre rozvoj susedskej spolupráce

„Úspech našej zahraničnej politiky do veľkej miery závisí od kvality vzťahov so susedmi. Česko aj Rakúsko sú však pre nás viac, než len susedia. Popri geografickej blízkosti nás spájajú silné historické, ekonomická či medziľudské vzťahy, ako aj veľmi podobné postoje k množstvu aktuálnych otázok európskej či medzinárodnej politiky. Túto devízu dnes môžeme rozvíjať jednak pod strechou nášho spoločného domu, ktorým je Európska únia (EÚ), ale tiež v rámci úspešného Slavkovského formátu (S3).“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v nedeľu, 20. júna 2021 v dolnorakúskom meste Mautern an der Donau, na stretnutí s generálnym tajomníkom Spolkového ministerstva pre európske a medzinárodné záležitosti Rakúskej republiky Petrom Launskym-Tieffenthalom a námestníkom ministra zahraničných vecí Českej republiky pre riadenie európskej sekcie Alešom Chmelařom.

Rokovanie národných koordinátorov spolupráce v Slavkovskom formáte (S3) sa uskutočnilo pri príležitosti symbolického ukončenia ročného predsedníctva Rakúska v tomto formáte, ktorý je od roku 2017 úspešnou platformou efektívnej a flexibilnej regionálnej spolupráce trojice susediacich krajín – Rakúska, Česka a Slovenska.

Partneri zhodnotili doterajšie spoločné aktivity trojstrannej platformy S3 a vytýčili základný smer pre ďalšie pokračovanie regionálnej spolupráce počas nadchádzajúceho českého predsedníctva. Diskutovali však aj o Konferencii o budúcnosti Európy, rozširovaní EÚ či ďalších aktuálnych témach spoločného záujmu, ktoré vo svetle boja proti šíreniu COVID-19 rezonujú v európskej či medzinárodnopolitickej agende.

Bola to práve pandémia ochorenia COVID-19, ktorá sa stala záťažovým testom zmyslu a kvality našej regionálnej spolupráce – či to už bola solidarita pri repatriáciách našich občanov zo zahraničia v najťažších chvíľach pandémie alebo operatívna koordinácia pri uľahčení cezhraničnej mobility či vo vzájomnom uznávaní testov a očkovacích certifikátov. Som rád, že s oboma mojimi kolegami môžeme konštatovať, že sme v tejto skúške obstáli úspešne,“ vyhlásil v meste Mautern an der Donau štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Rezortní partneri z Rakúska, Česka a Slovenska zároveň počas rokovania skonštatovali, že výzvy, ktorým v dôsledku pandémie čelíme, ako aj mnohorozmerné následky koronakrízy, si vyžadujú posilnenie vzájomnej komunikácie, väčšie porozumenie a pevnejšie spájanie síl.

„Zhodne sme potvrdili veľkú pridanú hodnotu Slavkovského formátu (S3), ktorá spočíva predovšetkým v jeho flexibilite, efektivite, ako aj spoločnej preferencii jeho ďalšieho rozvoja na medzirezortnej i politickej úrovni. Slavkovský formát môže byť príležitosťou pre lepšie porozumenie v otázkach, kde sa možno nezhodneme a rovnako príležitosťou pre lepšie spoločné odpovede na otázky, v ktorých sa stretávajú naše záujmy. To všetko s cieľom uskutočnenia konkrétnej pomoci občanom,“ dodal M. Klus.

Štátny tajomník rezortu diplomacie SR v tejto súvislosti diskutoval s partnermi aj o zameraní ďalších spoločných aktivít, a to v duchu pracovného plánu na rok 2021. Za prioritné oblasti, ktorých dopad pocítia v každodennom živote obyvatelia Rakúska, Česka aj Slovenska, označili železničnú dopravu, energetickú bezpečnosť, vzdelávanie, vedu a výskum, digitálnu transformáciu, ako aj pokračovanie podpory európskej integrácie krajín západného Balkánu.

O mam

Odporúčame pozrieť

Schengen

Komisia vyzýva členské štáty, aby zintenzívnili schengenskú spoluprácu

Komisia prijala odporúčanie na zintenzívnenie spolupráce medzi členskými štátmi v schengenskom priestore. Je k nemu pripojená …

Consent choices