Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Program týždňa v EP: Novinárska cena, klimatický právny predpis, eurofondy pre regióny

Europoslanci budú tento týždeň počas plenárneho zasadnutia hlasovať o európskom klimatickom predpise a fondoch na financovanie rozvoja regiónov.

Novinárska cena Daphne Caruany Galizie

V utorok o 14:00 bude spustený web na podávanie prihlášok na novú cenu EP za žurnalistiku, ktorá bola pomenovaná po zavraždenej investigatívnej novinárke z Malty Daphne Caruane Galizii. Parlament bude touto cenou každoročne odmeňovať novinárov, ktorí svojou prácou podporujú a obraňujú základné hodnoty Európskej únie.

Plenárne zasadnutie:

Európsky klimatický predpis

Vo štvrtok počas plenárneho zasadnutia budú poslanci rokovať a hlasovať o novom Európskom právnom predpise v oblasti klímyV zmysle tohto predpisu by mala EÚ do roku 2030 znížiť svoje emisie až o 55%. V súčasnosti je cieľ do roku 2030 nastavený na 40%. Do roku 2050 chce EÚ dosiahnuť klimatickú neutralitu, čiže nulové emisie.

Eurofondy pre regióny 

Parlament by mal odobriť tri fondy v hodnote 243 miliárd eur na rozvoj regiónov. Peniaze z týchto fondov by mali ísť na sociálne zabezpečenie, klimatické opatrenia a obnovu po koronakríze.

Sexuálne a reprodukčné práva žien

Viac..  Zapojte sa do hlasovania o ocenenie Natura 2000, súťaží aj Slovensko

Poslanci budú hlasovať o aj uznesení, ktoré vyzýva členské štáty, aby chránili a posilnili sexuálne a reprodukčné práva žien a zabezpečili im prístup k bezpečným a legálnym interrupciám.

Superpočítače

Plénum bude hlasovať o aj posilnení Spoločného podniku pre európsku vysokovýkonnú výpočtovú techniku so sídlom v Luxemburgu. Tento orgán má za úlohu poskytovať pre EÚ špičkové vysokovýkonné IT a dátovú infraštruktúru. Poslanci chcú zabezpečiť, aby občanom, podnikom, výskumným inštitúciám a verejnej správe prinášal adekvátne služby.

Výbory

Posilnenie Európskej liekovej agentúry

Výbor pre verejné zdravie bude v utorok hlasovať o posilnení mandátu Európskej liekovej agentúry, aby bola lepšie pripravená na budúce krízy a vedela lepšie hospodáriť s liekmi a zdravotníckymi pomôckami.

O mam

Odporúčame pozrieť

Budúcnosť Európy: Ďalšie plenárne zasadnutie konferencie venované návrhom občanov

Plenárne zasadnutie s účasťou ukrajinských občanov a poslancov sa už druhýkrát venovalo odporúčaniam, ktoré vyplynuli …

Consent choices