novinari
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Šanca pre novinárov: EP vyhlásil výzvu na podávane nominácií na cenu za žurnalistiku

Európsky parlament 22. júna oficiálne spustil webovú stránku a vyhlásil výzvu na podávanie nominácií na Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku.

Cena sa bude udeľovať každoročne za výnimočný novinársky počin, ktorý prispieva k podpore alebo ochrane základných princípov a hodnôt Európskej únie, ako sú ľudská dôstojnosť, sloboda, demokracia, rovnosť, zásada právneho štátu a ľudské práva.

Cena je určená profesionálnym novinárom a tímom profesionálnych novinárov bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť, ktorí predložia príspevok zverejnený alebo odvysielaný v jednom z 27 členských štátov Európskej únie. Ocenenie má podporovať a vyzdvihovať dôležitosť profesionálnej žurnalistiky pri ochrane slobody, rovnosti a príležitostí.

O víťaznej nominácii rozhodne nezávislá porota zložená zo zástupcov médií a občianskej spoločnosti z 27 členských štátov EÚ, ako aj zástupcov hlavných európskych novinárskych asociácií. Slávnostné odovzdávanie ceny sa uskutoční každý rok okolo 16. októbra, keď si pripomíname výročie zavraždenia Daphne Caruanovej Galiziovej. V roku 2021 je odovzdávací ceremoniál naplánovaný na štvrtok 14. októbra v Európskom parlamente.

Ocenenie, spolu s finančnou odmenou vo výške 20.000 eur, je výrazom toho, že Európsky parlament jednoznačne podporuje investigatívnu žurnalistiku a dôležitosť slobodnej tlače. Poslanci EP v uznesení, ktoré prijali v máji 2018, vyzvali krajiny EÚ, aby zabezpečili primerané verejné financie a podporovali pluralitu, nezávislosť a slobodu médií. Novinári môžu svoje články zasielať online výlučne prostredníctvom webovej stránky https://daphnejournalismprize.eu/.

Viac..  Slovensko je v Indexe prosperity na 24. mieste v EÚ

Kto bola Daphne Caruanová Galiziová?

Daphne Caruanová Galiziová bola maltská novinárka, blogerka a protikorupčná aktivistka, ktorá podrobne informovala o korupcii, praní špinavých peňazí, organizovanej trestnej činnosti, obchodovaní s občianstvom a súvislostiach medzi maltskou vládou a kauzou Panama Papers. Po tom, ako čelila prenasledovaniu a hrozbám, bola 16. októbra 2017 zavraždená pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute. Obrovská vlna nevôle, ktorá sa zdvihla v reakcii na postup orgánov pri vyšetrovaní jej vraždy, napokon viedla k odstúpeniu premiéra Josepha Muscata. Poslanci EP kritizovali zlyhania, ktoré sprevádzali vyšetrovanie, a v decembri 2019 vyzvali Európsku komisiu, aby prijala náležité opatrenia.

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices