Monika Beňová, europoslankyňa SMER-SD. Photo: IG Monika Beňová

M. Beňová: Zelená transformácia musí zohľadňovať špecifiká jednotlivých štátov

Európsky právny predpis v oblasti klímy má byť kľúčovým nástrojom zelenej transformácie Európy. Plénum Európskeho parlamentu sa vo štvrtok zaoberalo jeho znením, ktoré je výsledkom predbežnej dohody medzi parlamentom a Radou EÚ zastupujúcou záujmy jednotlivých členských štátov.

Úspešná tranzícia smerom k nízkouhlíkovému hospodárstvu sa musí uskutočniť nielen ekologicky, ale aj sociálne udržateľným spôsobom,“ zdôraznila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Jej cieľom je zlepšovanie kvality života pre občanov v jednotlivých členských štátoch.

To musí znamenať aj dôkladné zohľadňovanie ich špecifík pri prijímaní konkrétnych opatrení. Týka sa to najmä potrieb európskeho priemyslu, kde sa treba zameriavať najmä na vývoj nových technológií a podporu inovácií,“ uviedla europoslankyňa. Akékoľvek reštriktívne zásahy budú mať totiž za následok len znižovanie vlastnej konkurencieschopnosti a ohrozovanie existujúcich pracovných miest.

Viac..  Zapojte sa do hlasovania o ocenenie Natura 2000, súťaží aj Slovensko

V prebiehajúcom zápase s klimatickou zmenou je nevyhnutné zohľadňovať aj dôsledky pandémie vírusu COVID-19. „Tá je pre ekonomiky európskych štátov obrovskou záťažou. Vo významnej miere ju majú kompenzovať finančné prostriedky z plánu obnovy a odolnosti. Ich účelné využitie a implementácia na Slovensku sú však pri schopnostiach súčasnej vládnej garnitúry prakticky nemožné,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Boj proti klimatickej zmene je jeden z najviac investičných projektov v histórii ľudstva

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices