wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union

M. Wiezik: Schválenie Európskeho klimatického zákona víta, no treba ho aj naplniť

Europoslanec Michal Wiezik (Spolu /EPP) víta schválenie Európskeho klimatického zákona, no upozorňuje, že ambície je potrebné naplniť. „Dohodli sme sa na redukcii emisií o 55% a ja som rád, že ide o métu zásadne vyššiu, než aká bola zvažovaná pred dvoma rokmi. Som rád, že naša ambícia inšpiruje svet. No byť ambiciózny nestačí, ambície treba naplniť,“ vyjadril sa europoslanec. Na základe nariadenia by mala Únia do roku 2030 výrazne znížiť emisie a do roku 2050 dosiahnuť klimatickú neutralitu.

Členské štáty budú musieť reportovať progres v znižovaní emisií každé dva roky. „Bude to vyžadovať plné nasadenie a koherentnosť všetkých zúčastnených. Musíme zabezpečiť efektívny prechod na obnoviteľné zdroje, potrebujeme optimalizovať spotrebu, a rovnako kriticky prehodnotiť naše využívanie pôdy, mokradí a lesov. Zdravé a zrevitalizované ekosystémy sú našimi spojencami,“ dodal Wiezik.

Michal Wiezik už počas legislatívneho procesu však upozorňoval na to, aby sa  zákon nevenoval len redukcii emisií a zadefinoval tiež cieľ prirodzenej sekvestráciu uhlíka. Ten sa nakoniec podarilo presadiť na úrovni 2,2% z celkového cieľa.  „Ochrana a obnova ekosystémov, tak ako ju žiada Stratégia pre ochranu biodiverzity, sa pozitívne prejaví aj na uhlíkovej bilancii. Najväčšou chybou pri dosiahnutí uhlíkovej neutrality by bolo zredukovať ekosystémy na zásobárne lacného paliva,“ uzavrel europoslanec.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

O mam

Odporúčame pozrieť

hojsik

Martin Hojsík: Dohoda na Európskom klimatickom zákone prichádza v hodine dvanástej

Vyjednávači Európskej únie dosiahli dohodu o európskom klimatickom zákone po 14 hodinách rozhovorov nadránom v …

Consent choices