Koláž EN Foto: © European Union, screenshot EN

Sedemnásť krajín EÚ podporilo vyhlásenie o právach LGBTIQ ľudí, Slovensko medzi ne nepatrí. Téma bude rezonovať aj na samite

Vedúci predstavitelia 17 krajín EÚ vo štvrtok zverejnili spoločný list, v ktorom sa zaviazali „pokračovať v boji proti diskriminácii voči LGBTI komunite“. Lídri týmto reagovali na novú maďarskú legislatívu, ktorá zakazuje sprostredkovať informácie zobrazujúce alebo propagujúce homosexualitu či zmenu pohlavia osobám mladším ako 18 rokov.

Proti tejto legislatíve pred hlasovaním protestovali v Budapešti tisíce ľudí, nakoniec ju však parlament minulý týždeň schválil a v stredu ju podpísal prezident. Do platnosti má vstúpiť o 15 dní. Podľa vlády zákon má za účel chrániť deti pred pedofíliou. Maďarský premiér Viktor Orbán pred štvrtkajším samitom odmietol tvrdenia, že by sa nová maďarská legislatíva zameriavala voči homosexuálnej komunite.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

List iniciovaný vrcholnými predstaviteľmi krajín

Viacerí lídri európskych krajín v koordinovaných správach na sociálnej sieti Twitter pred samitom uviedli, že „nenávisť, intolerancia a diskriminácia nemajú miesto v našej Únii. Preto dnes a každý deň stojíme za diverzitou a LGBTI rovnosťou, aby naše budúce generácie mohli vyrastať v Európe rovnosti a rešpektu.“

Mnohí z nich poslali aj list predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi, predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej, generálnemu tajomníkovi Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniovi Guterresovi, ktorý sa tiež zúčastní na stretnutí, ale aj portugalskému predsedníctvu Rady. V liste uvádzajú, že „Rešpekt a tolerancia sú v jadre európskeho projektu. Sme odhodlaní v tomto úsilí pokračovať a zabezpečiť, aby budúce európske generácie vyrastali v atmosfére rovnosti a rešpektu.“ Toto vyhlásenie podpísali hlavy štátov Francúzska,Talianska Nemecka, či Španielska, Slovensko medzi tieto krajiny nepatrí. Samit v Bruseli sa koná pár dní pred Medzinárodným dňom hrdosti LGBT, ktorý je 28. júna.

„nenávisť, intolerancia a diskriminácia nemajú miesto v našej Únii. Preto dnes a každý deň stojíme za diverzitou a LGBTI rovnosťou, aby naše budúce generácie mohli vyrastať v Európe rovnosti a rešpektu.“

Portál Politico informuje, že v liste nie je výslovne pomenované Maďarsko, ale krajina je jasným cieľom týchto protestov po tom, čo jej parlament prijal návrh zákona, ktorý zakazuje zobrazovanie homosexuality alebo transsexuálity v akejkoĺvek forme, ktorá je určená pre maloletých.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

 

Vyhlásenie v utorok podpísalo 13 členských štátov EÚ následne ho podpísalo do štvrtka 17 krajín Únie. Slovensko medzi tieto krajiny nepatrí, tak isto ako ďalšie krajiny V4. Slovenský europoslanec Michal Šimečka (PS) na Facebooku informuje, že vyzval premiéra Hegera, aby pripojil svoj podpis k protestu voči „Orbánovmu homofóbnemu zákonu.“ „Je na čase, aby túto diskrimináciu desiatok tisíc európskych občanov priamo za našimi hranicami odsúdilo aj Slovensko,“ dodal Šimečka. Po príchode slovenského premiéra Hegera na samit sa k tejto téme nevyjadril.

Konanie voči Maďarsku

Predsedkyňa Európskej komisie počas svojej tohtotýždňovej cesty po Európe nazvala maďarský zákon hanbou, pričom dodala, že poverila zodpovedných komisárov, aby ešte predtým, ako zákon nadobudne účinnosť, poslali maďarským úradom list, v ktorom majú vyjadriť obavy Únie. Leyenová dodala, že spomínaný zákon diskriminuje ľudí na základe ich sexuálnej orientácie, čo je v rozpore so základnými hodnotami Európskej únie, ako sú ľudská dôstojnosť, rovnosť a dodržiavanie ľudských práv.

„Verím v Európsku úniu, v ktorej majú ľudia slobodu byť tým, kým sú a milovať, koho chcú. Verím v Európu, ktorá zahŕňa rozmanitosť. Využijem všetky právomoci Európskej komisie, aby boli zaručené práva všetkých občanov EÚ. Nech ide o kohokoľvek a žije kdekoľvek v Európskej únii,“ povedala predsedníčka.

Predseda Európskej rady pred samitom na Facebooku uviedol, že vo štvrtok budú lídri diskutovať o tejto téme pričom dodal, že „hodnoty sú centrom európskeho projektu.“

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices