clark
Stephen Clark

Európsky parlament: Naším cieľom je spájať ľudí a vypočuť si ich problémy

BRATISLAVA / Začiatkom mája sa konala konferencia o budúcnosti Európy. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzýva všetkých Európanov, aby sa zapojili do diskusií o prioritách Európskej únie.

„Komunikácia je veľmi dôležitá pre Európsky parlament, a práve to je mojou prácou. V tejto chvíli mám na starosti svetové kancelárie, ktoré komunikujú s centrálou Európskeho parlamentu. Tie sa snažia komunikovať medzi sebou, ale aj približovať svojim občanom Európsku úniu,“ povedal riaditeľ na Generálnom direktoriáte EP pre komunikáciu Stephen Clark.

Konferencia o budúcnosti Európy sa týka každého obyvateľa únie, pretože spája hlavných predstaviteľov, vlády s bežnými občanmi. „Na európskej úrovni sa organizujú občianske panely, ktoré sa budú konať v septembri. Práve to bude príležitosť, aby vybraní ľudia poskytli svoj názor na politiku. Celé by to malo byť interaktívne a úprimné,“ uviedol Clark.

Na národnej úrovni budú prebiehať rôzne podujatia v krajinách, kde budú mať ľudia možnosť komunikovať s miestnymi zástupcami a poskytovať im svoje názory. „Európsky parlament sa bude snažiť robiť všetko pre to, aby každý vedel o čo ide. Zriadili sme aj internetovú stránku, kde ľudia budú môcť písať svoj názory a námety. Zároveň budú môcť sledovať podujatia v ich blízkosti,“ povedal Clark. Európsky parlament sa bude snažiť, aby sa zapojilo čo najviac ľudí.

„Najvyťaženejším obdobím bude jeseň, kedy budú prebiehať stretnutia s občanmi. Očakávame, že získame podklady na plenárnu schôdzu. Konferencia bude uzavretá v apríli 2022, kedy sa rozhodneme, ako naložíme s nadobudnutými informáciami,“ uviedol. Súbežne s konferenciou vznikla aj iniciatíva „Spoločne.eu“, tá slúži na spájanie obyvateľov Európskej únie. „Zapájajú sa hlavne mladí, na školách a univerzitách. Sami organizujú stretnutia a chcú riešiť problémy,“ povedal Clark. „Táto iniciatíva, by mala ľuďom pomôcť vyjadriť ich názor a presvedčenie. Chceme, aby sa zapojili bežní občania,“ dodal. „Cieľom je vytvoriť záujem o Európsky parlament. Hlavne na Slovensku ľudia nemajú ani záujem voliť do tohto orgánu, neuvedomujú si dôležitosť tejto organizácie,“ povedal Clark.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Pandémia zasiahla aj Európsky parlament, ten sa musel presunúť do online priemyslu a podujatia boli realizované len online. „Museli sme fungovať aj počas pandémie, o to viac keďže osobný kontakt bol obmedzený. My sme spojkou medzi europoslancami a kanceláriou,“ uviedol. „Počas pandémie sme využívali online prostriedky. Nebolo to na škodu, práve toto nám umožnilo komunikovať s väčším spektrom ľudí.“ 

„Európsky parlament nemohol mať pauzu, bolo potrebné schvaľovať zákony a legislatívu. Pracovali sme na fonde obnovy a naše prieskumy nám hovoria, že občania vidia, že EU je potrebná. zaregistrovali sme zvýšenie podpory od občanov,“ povedal Clark. Európsky parlament momentálne pracuje na budovaní návštevníckych centier v každej z európskych metropol. „Jedno z nich bude v Bratislave, bude to miesto, kde ľudia môžu prísť a dozvedia sa niečo o Európskej únii,“ dodal.

O red

Odporúčame pozrieť

Stephen Clark

Stephen Clark, riaditeľ Generálneho Direktoriátu EP pre komunikáciu: Slováci sú z volieb unavení

Sú Slováci dostatočne aktívni v európskej politike? Prečo je volebná účasť dlhodobo nízka? Na otázky …

Consent choices