vcely
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

M. Hojsík ministrovi pôdohospodárstva Vlčanovi: Včely potrebujú ochranu

V dňoch 28. – 29. júna zasadne v Luxemburgu Rada Európskej únie pre pôdohospodárstvo a rybolov, ktorej sa zúčastní aj nový minister pôdohospodárstva, Samuel Vlčan. Na Rade sa bude rokovať o konkrétnom ochrannom cieli vrámci dokumentu Bee guidance. Poslanec Európskeho parlamentu, Martin Hojsík vyzval ministra, aby sa na Rade postavil za prísnu ochranu včiel v súlade s programovým vyhlásením vlády.  

„Včely potrebujú ochranu. Kvôli nadmernému používaniu škodlivých pesticídov sú včely, ale aj ostatné opeľovače ohrozené. Škodíme si pritom iba sebe, lebo včelám a opeľovačom vďačíme až za 75 percent plodín, ktoré dopestujeme,“ povedal Martin Hojsík, poslanec Európskeho parlamentu za Progresívne Slovensko.

„Dúfam, že slovenská vláda naplní svoje sľuby a už budúci týždeň sa postaví za prísnu ochranu včiel. V utorok 22.6. som adresoval otvorený list ministrovi pôdohospodárstva, Samuelovi Vlčanovi, v ktorom som ho požiadal o zverejnenie slovenskej pozície pred rokovaniami na Rade v Luxemburgu, no zároveň som ministra vyzval, aby sa v mene Slovenska postavil za prísny cieľ na ochranu včiel a opeľovačov. Napriek sľubom vlády postaviť sa za ochranu včiel, pozíciu Slovenska žiaľ stále nepoznáme. Je načase, aby si minister obliekol dres, či stojí na strane chemickej agroloby, alebo na strane prírody, nášho zdravia a poľnohospodárov“, zdôraznil Martin Hojsík.

„V rámci usmerňovacieho dokumentu EFSA o včelách z roku 2013 (Bee Guidance Document), má Rada nájsť dohodu na konkrétnom ochrannom cieli pre včely. Členské štáty ho doteraz neboli schopné schváliť. Bee Guidance Document je kľúčový pri hodnotení rizík prípravkov na ochranu rastlín a ich účinkov na necieľové druhy, teda v tomto prípade opeľovače a včely. Viaceré krajiny dokument na ochranu včiel dlhodobo blokujú, ale oficiláne nie je známe ktoré, pretože to vlády nechcú zverejniť,“ uviedol Martin Hojsík.

Martin Hojsík dodáva, že stanovenie konkrétneho cieľa na ochranu včiel je nevyhnutné. „Vedkyne a vedci, ako aj európski aj slovenskí včelári sa zhodli na maximálnej hodnote 7% redukcie kolónii. To znamená, že by boli povolované len také pesticídy, ktoré zabijú maximálne 7% danej kolónie včiel. K tomuto cieľu sa prihlásil aj výbor Európskeho parlamentu pre životné prostredie,“ povedal Martin Hojsík, ktorý je členom výboru za frakciu Renew Europe.

Viac..  Michal Wiezik: Norma Euro7 je potrebná, ale treba ubrať plyn

„Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala ku ochrane včiel. Minister Mičovský taktiež opakoval, že Slovensko podporuje prísnu ochranu. No pred pondelňajšou Radou, žiaľ presnú pozíciu Slovenska nepoznáme. Pritom odborníci hovoria jasne o hranici 7% To, aký cieľ na ochranu včiel si stanoví Komisia, je teraz už len na politickom rozhodnutí jednotlivých členských štátov,“ uviedol progresívec Hojsík.

„Ak minister Vlčan uhne od cieľov na prísnu ochranu včiel, bude to zlý signál, že Slovensko uprednostňuje chemickú agorlobby pred ochranou našej prírody, biodiverzity, ale aj na úkor našich včelárov. Ochranu včiel chcú pritom aj občania a občanky Slovenska. Už takmer 10 000 ľudí sa podpísalo pod moju výzvu ministrovi na ochranu včiel na Slovensku. Dúfam, že sa vláda pridrží svojich sľubov a Slovensko sa tak priradí ku Francúzsku, Holandsku, Slovinsku a Švédsku a požiada o hranicu 7% ako maximálnu mieru straty včiel pri používaní pesticídov. Od toho závisí, či prežije naša príroda, a a my s ňou,“ uzavrel europoslanec Hojsík.

List p. ministrovi Vlčanovi 22.6.2021

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Osem zo 14 slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) vyzvalo Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH), aby …

Consent choices